Actie tegen wapenbezit onder jongeren

Dit nieuwsbericht is verlopen.
30 september 2021, 08.37 uur

‘Drop je knife en doe wat met je life’. Van 11 tot 17 oktober, tijdens de Week van de Veiligheid, kunnen jongeren anoniem en zonder gevolgen in tweehonderd gemeenten hun steekwapen inleveren. Deze landelijke inleveractie ‘Drop je knife en doe wat met je life’ heeft als doel om het wapenbezit terug te dringen. Ook Lansingerland doet mee aan deze actie.

De politie nam de afgelopen jaren steeds meer messen en andere steekwapens van jongeren in beslag. In 2020 ging het om meer dan 1500 voorwerpen, in 2017 waren dat er 486. Tijdens de actieweek in oktober kunnen jongeren (en uiteraard ook volwassenen) hun mes in een container bij het politiebureau gooien. Ze hoeven dan niet bang te zijn voor een straf.

“Wapens horen niet thuis in onze samenleving. Dat is niet de manier waarop we conflicten willen oplossen,” zegt burgemeester Pieter van de Stadt. “De laatste jaren zien we echter dat het wapengebruik toeneemt, vooral onder jongeren en jongvolwassenen. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat ook in onze gemeente aandacht is voor dit thema. Via de inleveractie maken we bovendien onze gemeente weer een stukje veiliger.”

Inleveren bij politiebureau Berkel en Rodenrijs

Tijdens deze actieweek kunnen in onze gemeente niet alleen messen maar ook slag- en stootwapens anoniem en straffeloos worden ingeleverd. In Lansingerland kan dat bij het politiebureau in Berkel en Rodenrijs aan de Raadhuislaan 10. Dit kan op vrijdag 15 oktober van 15.00 tot 22.00 uur en op zaterdag 16 oktober van 9.00 tot 13.00 uur. Het inleveren van de wapens gebeurt anoniem in een inleverton die op het bureau staat.
Er is dus geen risico dat men bestraft wordt voor het wapenbezit.

Inleveren vuurwapens

Ook kunnen er in Lansingerland vuurwapens worden ingeleverd. Daarvoor moet wel een afspraak met de politie worden gemaakt, omdat we niet willen dat mensen met vuurwapens over straat gaan. In de meeste gevallen zal het wapen onderzocht worden om vast te stellen of het wapen is gebruikt bij een strafbaar feit. Het inleveren van een vuurwapen is daardoor ook niet anoniem en als blijkt dat het wapen gebruikt is bij een strafbaar feit, kan er wel tot vervolging over worden gegaan.

De inleveractie wordt landelijk gefaciliteerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie.