Helpt u mee padden over te zetten?

Dit nieuwsbericht is verlopen.
3 februari 2020, 16.46 uur

In Lansingerland hechten we veel waarde aan de flora en fauna, zo ook aan de jaarlijkse paddentrek. Deze is van eind februari tot in april. De dieren ontwaken dan uit hun winterslaap en gaan op zoek naar een plek om zich voort te planten. Wilt u samen met vele andere vrijwilligers meehelpen om padden, kikkers en salamanders veilig over te zetten?

Informatieavond paddentrek

Op zaterdag 8 februari organiseert Natuurlijk Delfland van 14.00 tot 15.00 uur een informatiebijeenkomst over de paddentrek in de bibliotheek van Berkel en Rodenrijs aan de Nieuwstraat 25.

Tijdens deze bijeenkomst krijgt u antwoord op vragen als: Wat is de paddentrek? Wanneer vindt de paddentrek plaats? Waarom en hoe helpen wij de padden? Wat zijn de ervaringen en resultaten in de eerdere jaren? Uiteraard kunt u zelf ook vragen stellen. Er zijn circa 40 paddenoverzetters nodig voor de overzetlocatie in Bergschenhoek. Aanmelden voor deze bijeenkomst is niet nodig, informatie via afdelingdelfland@knnv.nl of via 06 33 00 1742.

Paddentrek

De padden trekken in het vroege voorjaar van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. De trek begint meestal eind februari, maar dit hangt ook af van de temperatuur en weersomstandigheden. Het ontwaken uit de winterslaap gebeurt als de gemiddelde temperatuur over een etmaal minimaal acht tot tien graden Celsius is en dat ongeveer drie dagen lang zo blijft. De paddentrek duurt gemiddeld zo’n zes weken. Helaas worden veel van deze beschermde dieren in het voorjaar doodgereden door (auto)verkeer.

Werkzaamheden

Als paddenoverzetter vraagt Natuurlijk Delfland om één vaste avond van de week beschikbaar te zijn in de periode van half februari tot half april. Per avond gaat u ongeveer drie à vier uur per avond op pad door langs de weg of straat te lopen en de amfibieën met de hand over te zetten. Dat is vanaf 19.00 uur (begin van de schemering) tot 22.00 uur. U krijgt een reflecterend hesje en informatiefolders om uit te delen aan passanten.