Vlinderidylle in De Groenzoom geopend

Dit nieuwsbericht is verlopen.
16 mei 2019, 15.29 uur

Een jaar na het inzaaien van de Vlinderidylle in De Groenzoom, is de idylle woensdag 15 mei feestelijk geopend. Simon Fortuyn, wethouder Lansingerland, en Peter Hennevanger, wethouder Pijnacker-Nootdorp, onthulden een informatiebord over de aanwezige vlinders in het natuurgebied. Kinderen van BSO Skippy Pepijn uit Pijnacker hielpen hen hierbij. De Vlinderstichting vertelde de aanwezige kinderen waarom vlinderidylles zo belangrijk zijn. Ook werden enkele vlinders vrij gelaten. De wethouders ontvingen van het duurzaamheidsplatform Lansingerland Samen Duurzaam een flyer van de Big Five van De Groenzoom.

Wethouder Fortuyn is blij om te zien dat De Groenzoom zich ontwikkelt. Er komen steeds meer vogels, vlinders, insecten en planten in het gebied en ook het aantal recreanten is de afgelopen jaren gestegen.

Bloeiende bloemen van levensbelang

De vlinderidylle die vorig jaar in De Groenzoom is ingezaaid is een groot succes. Door de intensieve bloei van verschillende kruiden op deze locatie vinden uiteenlopende vlindersoorten hier komende periode hun voedsel. Een vlinderidylle is een plek met bloemen waar bijen en vlinders kunnen leven en ook beter kunnen overleven. De laatste jaren gaat het steeds slechter met het leefgebied voor vlinders. Deze bloemrijke graslanden zijn dan ook van levensbelang. Een vlinderidylle bestaat uit inheemse planten, waarbij het gaat om meerjarige plantengroei die over vijf jaar ook nectar en stuifmeel voor vlinders en bijen leveren.

Meer informatie over vlinders

Op het informatiebord kunnen bezoekers meer te weten te komen over de aanwezige vlinders. Dit bord stelt de Vlinderstichting ter beschikking. Het Duurzaamheidsplatform Lansingerland Samen Duurzaam heeft een flyer ontwikkeld van de Big Five van De Groenzoom. Deze flyer bevat afbeeldingen en een beschrijving van diverse soorten vlinders, maar ook vogels en zoogdieren, die in het natuurgebied te vinden zijn. Hiermee kunnen bezoekers zelf actief gaan zoeken naar al het moois dat De Groenzoom te bieden heeft. De flyer is beschikbaar bij het informatiepunt de Hichte, Kleihoogt 1 in Berkel en Rodenrijs. Ook worden regelmatig natuurexcursies gehouden. Meer informatie over de Big Five en de natuurexcursies vindt u op de website van De Groenzoom.