Zelf een kruidentuin aanleggen

Dit nieuwsbericht is verlopen.
7 februari 2019, 16.40 uur

De aanleg van een kruidentuin is een gemakkelijke eerste stap op het gebied van zelf voedsel verbouwen. Er is niet veel ruimte voor nodig, kruiden vereisen niet al te veel tijd en aandacht en u maakt vrijwel elk gerecht smakelijker door toevoeging van wat verse tuinkruiden. Bovendien hebben verse tuinkruiden een zeer gunstige invloed op de gezondheid: nog een extra reden om ze te kweken en dagelijks te gebruiken.

Plek voor de kruidentuin

Er zijn twee belangrijke uitgangspunten bij de keuze van de plek voor een kruidentuin: het moet een zonnige plek zijn, beschut tegen de wind en het liefst vlakbij de keuken. Heeft de kruidentuin te weinig zon, dan zullen de kruiden niet goed groeien. Ook komt teveel wind de kruidentuin niet ten goede. Maar ook al heeft u niet zo’n plek, dan kunt u toch prima kruiden kweken. Want er zijn ook kruiden die het goed doen in de (half)schaduw. Kies ook geen plek die ver van de keuken afligt. In de praktijk, vooral bij slecht weer, blijkt dat mensen dan minder moeite doen voor een bosje verse tuinkruiden. De kruiden kunt u kweken in een plantenbak of grote bloempot, in een verhoogd groeibed of in een kruidenperk.

Kruiden voor de zon

Bonenkruid, lavendel, salie.

Kruiden voor in de (half)schaduw

Bieslook, (krul)peterselie, lavas, rozemarijn.

Kruiden voor in de schaduw

Citroenmelisse, kamille, kervel en munt.

Praktische tips

Tot slot nog een paar praktische tips voordat u met de aanleg van de kruidentuin begint. Pas op voor woekeraars. Er zijn kruiden die zich zo snel uitbreiden dat ze zonder maatregelen de hele kruidentuin overnemen. Voorbeelden hiervan zijn munt en citroenmelisse. Je kunt ervoor kiezen om deze planten in potten te zetten of ze met pot en al in te graven. Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak.

Basilicum is een erg populair kruid. Je kunt het in vele smaken krijgen, van appel tot kaneel. Probeer daarom eens iets bijzonders. Basilicum is wel een kruid dat zowel veel zon als veel vocht nodig heeft; geef hem dan ook voldoende water.

Succes met uw kruidentuin en eet smakelijk alvast!

Bron: www.permades.nl en www.dezaden.nl.

Meer nieuws

Snoeiafval gratis aan huis opgehaald

Nationale Klimaatweek 2024