Een veilig oud en nieuw

Dit nieuwsbericht is verlopen.
27 december 2018, 13.52 uur

We naderen 31 december snel en veel mensen staan te trappelen om het nieuwe jaar in te luiden. Dat gebeurt vooral erg feestelijk. Om te voorkomen dat er incidenten gebeuren spannen de gemeente en haar partners zich in om bij te dragen aan een goed verloop. Wij wijzen u graag op een aantal zaken waardoor ook u kunt bijdragen aan een geweldige jaarwisseling.

Tijden afsteken vuurwerk

Op 31 december mag u vuurwerk afsteken vanaf 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. Te vroeg afsteken van vuurwerk of andere vormen van overlast meldt u eenvoudig via het online meldpunt. Overlast mag u ook melden bij de politie via telefoonnummer 0900 88 44.

Illegaal vuurwerk

Kent u iemand die illegaal vuurwerk in bezit heeft of weet u waar het bewaard wordt? Iedere verdachte of illegale situatie kunt u melden via de website Meld Misdaad Anoniem of via telefoonnummer (0800) 7000. Voorbeelden van illegaal vuurwerk zijn nitraten, cobra’s, lawinepijlen, vlinders, mortierbommen, Chinese rollen en cakeboxen. Als dit soort vuurwerk ontploft, kunnen de gevolgen niet te overzien zijn.

Vreugdevuren en carbid schieten

Tijdens Oud en Nieuw mag u geen vreugdevuren ontsteken. Daarnaast is het verboden carbid te schieten vanwege de grote risico’s voor de veiligheid.

Werknemers met publieke taak

De politie surveilleert in de hele gemeente en maakt daarbij gebruik van camera’s en bodycams. Let wel: geweld tegen politiemensen, brandweer en ambulancepersoneel wordt extra zwaar gestraft. De politie houdt tijdens de jaarwisseling overtreders sneller aan. Het Openbaar Ministerie legt sneller een straf op. Ook jongerenwerkers, brandweerlieden, medewerkers van de gemeente en vrijwilligers zetten zich in voor uw veiligheid.

  • Bent u getuige van een vernieling, misdaad of ongeluk? Bel dan 112.
  • Heeft u geen directe actie van hulpdiensten nodig, maar wilt u wel belangrijke informatie delen? Bel dan 0900 8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800 7000.
  • Heeft u foto- of filmmateriaal voor de politie, neem dan contact op via telefoonnummer 0900 8844.

Spelregels veilig vuurwerk afsteken

  • Alleen mensen van 16 jaar en ouder mogen vuurwerk kopen.
  • Vuurwerk mag alleen op 28, 29 en 31 december verkocht worden.
  • U mag vuurwerk alleen afsteken van maandag 31 december 2017 18.00 uur tot dinsdag 1 januari 2018 2.00 uur.
  • U mag alleen legaal vuurwerk afsteken. Dit is te koop bij de erkende vuurwerkverkooppunten.