Tijdelijk zorg- en herstelcentrum

Op 26 juni is in Bleiswijk een zorg- en herstelcentrum geopend in het voormalige herstelhotel aan de Dorpsstraat 3. Hier kunnen maximaal 22 Oekraïense vluchtelingen, die tijdelijk medische zorg nodig hebben, herstellen van ziekte of verwondingen. Op een gewone verblijfplaats is dit voor Oekraïners, die ernstig ziek zijn of te maken hebben met zwaar medisch letsel, niet mogelijk. Ook komen er steeds meer ernstig gewonde Oekraïense oorlogsslachtoffers naar Nederland die specialistische zorg nodig hebben. Als de patiënten voldoende hersteld zijn gaan zij ergens anders wonen, of keren zij terug naar hun oorspronkelijke verblijfplaats.

Uitvoering dagelijkse zorg op locatie

De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) coördineert de dagelijkse zorg op locatie. De GHOR heeft daarvoor een team van gespecialiseerde verpleegkundigen. Zij werken samen met lokale zorginstanties, zoals de huisarts en thuiszorg.

Belangrijke zorglocatie in de regio

Verschillende partijen hebben aan Lansingerland gevraagd het voormalig herstelhotel (weer) geschikt te maken. Omdat het eerder al een zorglocatie was, zijn alle voorzieningen aanwezig. Hiermee levert de gemeente Lansingerland voor de regio een belangrijke bijdrage voor deze specifieke groep Oekraïners.