Weerbare jeugd tegen criminaliteit

Veiligheid is erg belangrijk voor de gemeente. Niet alleen verkeersveiligheid, politie-inzet of dat de brandweer of ambulance op tijd komt, maar ook het voorkomen van criminaliteit. Kinderen kunnen al op jonge leeftijd in aanraking komen met verleiding tot crimineel gedrag. Het lijkt soms heel onschuldig en ongevaarlijk, totdat er geen weg meer terug is. Bewustwording en informatie helpen hierbij.

Steek jij je hand uit

Scholen spelen een belangrijke rol in de bewustwording bij kinderen over criminaliteit. Door het bespreekbaar te maken, informatie te geven en praktijkvoorbeelden te delen. Denk dan bijvoorbeeld aan onderwerpen als het afstaan van je pinpas, drugs vervoeren of mensen bedreigen en dingen afhandig maken. Maar denk ook aan cybercrime of oplichting, arbeidsuitbuiting of seksuele uitbuiting. Het is goed om kinderen te informeren over wat er speelt in de samenleving en hoe ze die verleidingen herkennen en ermee om kunnen gaan.

In oktober start de gemeente met een mediacampagne “Steek jij je hand uit”. De aftrap hiervan wordt gegeven op twee middelbare scholen in Lansingerland. Het Melanchthon College en het Wolfert Lyceum. Deze campagne is gericht op de bewustwording van criminele verleidingen en de gevolgen als je verkeerde keuzes maakt en in de criminaliteit belandt. De informatie is afgestemd op hun leeftijdsniveau. Meer informatie hierover vindt u op de website van Steek jij je hand uit?

Kapot Sterk

Tegelijkertijd start op twee basisscholen, OBS de Vuurvogel en BS het Baken, een programma voor groep 8 leerlingen. Kapot Sterk is er ook op gericht om leerlingen weerbaar te maken tegen verleidingen uit de criminaliteit.

In 5 lessen nemen het OM, bureau Halt en de politie hen mee in die verleidingen en de keuzes die zij hierin kunnen maken. Daarnaast staat er een mobiele escaperoom klaar waar zij mee aan de slag gaan en wordt alles afgesloten met een leuke en leerzame activiteit.

Veilige school

Veel scholen zijn aangesloten bij het Convenant Veilige School. Tijdens lessen wordt er aandacht besteedt aan het thema veiligheid in de breedste zin van het woord. In november start ‘Hackshield’ op basisscholen voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Dit programma richt zich op cyberveiligheid, zoals hacken of beschermen van je (digitale) informatie. De vorm is een game, die kinderen kunnen doen en zo spelenderwijs de lesstof opnemen. Meer informatie hierover vindt u op de website van Hackshield.

Ouder

Uw rol als ouder of verzorger is onmisbaar bij de bewustwording van kinderen. Ook voor ouders zijn er activiteiten, zoals YOUZ. Dit is een avondbijeenkomst op locatie waar, onder begeleiding, gesprekken met ouders gevoerd worden over bijvoorbeeld mogelijk drugsgebruik bij een kind. Of hoe u signalen kunt herkennen. Meer informatie hierover vindt u op de website van Youz.