Lansingerland voedt en kleurt de wereld

De wereldbevolking groeit, waardoor er steeds meer (en ander) voedsel nodig is. Het klimaat verandert, waardoor dat voedsel duurzaam moet worden geproduceerd. Ook leven steeds meer mensen in de stad, terwijl groen juist zo belangrijk is voor onze gezondheid.

Horti Science Kidz Festival

Op zaterdag 7 oktober organiseren we met de ‘Horti Science community’ in onze gemeente het Horti Science Kidz Festival! Kom alles te weten over glastuinbouw. Kom kijken in de kas, versier je eigen bloempot, laat je schminken en meer. Struin langs zeker twintig kraampjes waar je van alles kunt beleven. Bezoek de goochelaar die met fruit tovert en oefen je fit tijdens een workshop voetbaltrucjes. De DJ maakt het feest compleet! Een gezellige dag voor jong en oud. Bekijk de poster van het Horti Science Kidz Festival. Benieuwd waar je alles kunt vinden? Bekijk hiervoor de plattegrond (pdf, 3,7 MB).

TIP: Beleef ook de reis van de paprika. Verzamel alle stempels en ontvang een smakelijke verrassing!  

Programma

Het Kidz Festival is van 11.00 – 15:30 uur. Hieronder vind je een overzicht van specifieke programma onderdelen. Je bent van harte welkom om langs te komen wanneer je wilt, er is altijd genoeg te beleven.

  • 11.00 uur – Start festival
  • 12.30 uur – Opening, onder leiding van dagvoorzitter Leila Prnjavorac
  • 12.35 uur – Welkom door de wethouder van de gemeente Lansingerland, Leon Hoek
  • 12.45 uur – Optreden, goochelen met paprika’s
  • 13.00 uur – Bekendmaking van de winnaars van de wedstrijd door de wethouder en introductie lespakket
  • 15.30 uur – Afsluiting

Educatief materiaal

De wereldbevolking groeit, waardoor er steeds meer (en ander) voedsel nodig is. Het klimaat verandert, waardoor dat voedsel duurzaam moet worden geproduceerd. Ook leven steeds meer mensen in de stad, terwijl groen juist zo belangrijk is voor onze gezondheid. Wetenschappers, ondernemers en de overheid werken onder andere in Lansingerland, samen aan slimme oplossingen. In het lesmateriaal dat in het nieuwe schooljaar beschikbaar komt, leren leerlingen er meer over en reizen ze mee met een zaadje, van grond tot bord. Het lesmateriaal wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met Wageningen University & Research (Bleiswijk) en toonaangevende bedrijven in onze gemeente op het gebied van Horti Science.

Future of Horti Science wedstrijd!

Begin september organiseren we als gemeente en Wageningen University & Research een wedstrijd, waarin we leerlingen van groep 6-8 vragen om onderzoekers van de WUR te helpen. Wat vooral heel lastig is, is het plukken van komkommers. Komkommers zijn best wel groot en hangen in elke plant weer ergens anders. En ze zijn misschien niet allemaal tegelijk rijp! Vandaar deze prijsvraag, die WUR samen met de gemeente uitschrijft.

De bekendmaking van winnaar(s) van de wedstrijd, waarbij de leerlingen een superleuke prijs voor hun klas kunnen winnen, vindt plaats op het evenement op 7 oktober.

Bekijk hier de poster ‘Bedenk met de klas een nieuwe robot voor in de kas‘ (pdf, 5 MB).

Waarom?

De glastuinbouwsector heeft historisch een belangrijke positie in Lansingerland en omliggende gemeenten. Al meer dan een eeuw worden er in kassen voedsel, bloemen en planten gekweekt. Deskundigen schatten de exportwaarde van de sector op ruim 1,1 miljard euro. In de gemeente Lansingerland is mede daardoor een groot aantal bedrijven en kennisinstellingen gehuisvest, die tot de wereldtop van de Horti Science behoren: alle kennis en innovatie die nodig is om ervoor te zorgen dat we planten effectiever en efficiënter kunnen laten groeien, zodat we ook in de toekomst mensen van voedsel, planten en bloemen kunnen blijven voorzien. Lansingerland profileert zich daarom internationaal als Home of Horti Science.

Het Horti Science Kidz Festival vindt plaats op de Violierenweg 1 in Bleiswijk. Plan uw route gemakkelijk met Google Maps.

Ga terug naar Home of Horti Science