Over Wilderszijde

In Wilderszijde woont u in een groene, toekomstbestendige wijk op de grens van dorp en stad. U woont altijd in een duurzame woning en parkeert op eigen terrein en/of op collectieve bewoners-parkeerplaatsen en bezoekers parkeren zo min mogelijk in de woonstraten. De wijk is goed bereikbaar met zowel fiets, auto als openbaar vervoer. Zo ligt het metrostation Rodenrijs op slechts 800 meter van Wilderszijde, vanwaar u in 9 minuten op Rotterdam Centraal staat.

Waar ligt Wilderszijde?

Wilderszijde ligt bij groen en water, bij dorp en stad, aan de zuidzijde van de kern Bergschenhoek in de gemeente Lansingerland en ten noorden van Rotterdam. De begrenzingen van het gebied zijn als volgt en op de plankaart te zien:

  • Boterdorpseweg (N472) aan de noordoostzijde;
  • De hogesnelheidslijn (HSL) en het Annie M.G. Schmidtpark aan de Noordwestzijde;
  • Park de Polder en de N209 aan de zuidoostzijde;
  • De Wildersekade (gemeentegrens met Rotterdam) aan de zuidwestzijde.

Voor meer informatie over het gebied Wilderszijde kunt u ook terecht op Ontmoet Wilderszijde.
Hieronder leest u meer over de planning en de deelgebieden.

Planning

Het gezamenlijke doel van de gemeente en ontwikkelaars is dat Wilderszijde, wijk van de toekomst, er zo snel mogelijk komt. Het is daarbij ontzettend belangrijk invulling te geven aan de grote behoefte aan (betaalbare) woningen, maar tegelijkertijd ook aan de kwalitatieve ambities voor Wilderszijde. In Wilderszijde zijn al enkele woningen en voorzieningen aanwezig, waaronder een sporthal, 3 middelbare scholen en een moskee. Ook het gemeentehuis van Lansingerland staat in het gebied. Het eerste plandeel Buyten wordt al gebouwd en zal in 2024 gereed zijn. De planuitwerking van de overige plandelen (OCW en BBGZ) is gestart in 2023. Nadat een deel van de woningen verkocht is, zal de bouw van de eerste woningen naar verwachting in 2024 starten. Meer informatie vindt u op de website Ontmoet Wilderszijde.

Hoe ziet het vervolg eruit?

De komende tijd gaan we met de marktpartijen volop aan de slag met de stedenbouwkundige uitwerking, de verkaveling en de invulling van de bouwvelden: welke woningen komen waar? Ook de inrichting van de openbare ruimte (denk aan wegen, fietspaden, groen, maar ook aan nutsvoorzieningen als water, warmte en elektra) wordt in ontwerpen (technisch) uitgewerkt. Tenslotte wordt er een fasering gemaakt: waar starten we met bouwen en wanneer? Kortom, voor de eerste paal de grond in kan, gebeurt er achter de schermen nog heel veel!

Volgens planning worden er tot circa 2033 woningen opgeleverd. Het actuele woonaanbod vindt u op de website van Ontmoet Wilderszijde. Daar leest u welke partijen de woningen ontwikkelen en vindt u verwijzingen naar hun websites.  

Deelgebieden

Wilderszijde bestaat uit drie verschillende deelgebieden: Groenwijk, Waterwijk, Polderwijk. Samen vormen ze een samenhangend geheel. Omdat ze fysiek met elkaar verbonden zijn maar ook met de bestaande aangrenzende dorpskernen. Maar vooral omdat alle deelgebieden een gezamenlijk doel hebben: bewoners en bezoekers uitdagen en activeren tot ontmoetingen. Tegelijk heeft elk deelgebied in Wilderszijde haar eigen sfeer en kwaliteit. De namen van de deelgebieden hebben een connectie met de plek. Zo woon je straks in Groenwijk, Waterwijk of Polderwijk.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Wilderszijde? Meld u zich dan aan voor de nieuwsbrief via de website van Ontmoet Wilderszijde.