Vuurwerk regelgeving

Vuurwerk is voor de een het toppunt van gezelligheid tijdens oud en nieuw, en voor de andere het meest verschrikkelijke wat men ziet of hoort. Daarom maken we met elkaar afspraken over het afsteken, bezitten of kopen van vuurwerk.

Vuurwerkvrije zones

In een vuurwerkvrije zone mag niemand vuurwerk afsteken. Vuurwerkvrije zone gaat om kwetsbare mensen, monumenten, dieren of winkelcentra. Zo willen wij ervoor zorgen dat iedereen op zijn of haar manier kan genieten tijdens de jaarwisseling.

De volgende locaties zijn aangewezen als vuurwerkvrije zone. Bij deze locaties worden borden geplaatst. In een vuurwerkvrije zone mag hele jaar geen vuurwerk worden afgestoken:

 • Centrumgebied Bergschenhoek
 • Centrumgebied Berkel en Rodenrijs
 • Centrumgebied Bleiswijk
 • Hospice Bergschenhoek
 • Museumhoeve Molenaar in Berkel en Rodenrijs
 • Zorgcentrum de Tuinen in Bleiswijk

Tijdens de jaarwisseling worden de winkelcentra extra beveiligd en wordt de handhaving van vuurwerkvrije zones door een particuliere beveiliging gedaan. De gemeente huurt hen in. Ze zijn van 31 december 2022 20.00 uur tot en met 1 januari 2023 04.00 uur aanwezig. Voor overige gebieden kunnen inwoners melding maken van overlast via het telefoonnummer (010) 800 40 00. Echter, door de drukte kan er helaas op 31 december geen gegarandeerde opvolging door politie/ gemeente bij overtreding van het verbod geboden worden.

Gebiedsverbod Burgemeester Baanpad Bleiswijk

De afgelopen jaren ervaren buurtbewoners rondom het Burgemeester Baanpad in Bleiswijk veel overlast van vuurwerk rond de jaarwisseling. In overleg met de politie, de gemeente, boa’s en buurtbewoners is er besloten om dit jaar een gebiedsverbod op te leggen voor het Burgemeester Baanpad. Dit betekent dat er hekken om het gebied worden geplaatst. In de ochtend van 31 december 2022 worden de hekken geplaatst. In de loop van 1 januari 2023 worden deze weer weggehaald. Gedurende deze periode mag niemand zich op deze locatie bevinden.

Er geldt in Nederland geen algeheel vuurwerkverbod. Sommige gemeenten hebben deze wel ingesteld. Lansingerland is van mening dat zolang er in Nederland geen algeheel verbod komt op de verkoop van vuurwerk, is een algeheel vuurwerkverbod in onze gemeente moeilijk te handhaven. Wel doen wij een oproep aan alle inwoners en bezoekers: houd rekening met elkaar als het gaat om vuurwerk. Houd u aan de regels en richt vuurwerk niet op mens, dier of gemeentelijk straatmeubilair.

Wilt u vuurwerkoverlast melden? Bel dan met telefoonnummer (010) 800 40 00. We zijn op werkdagen geopend van 08.30 uur t/m 17.00 uur. We kunnen helaas geen gegarandeerde opvolging bieden door gemeente en of politie na het doen van een melding.

Tijdelijk meldpunt voor vuurwerkoverlast op 29, 30 en 31 december 2022

Via het telefoonnummer (010) 800 40 00 kunt u in de periode 29 en 30 december tussen 18.00-22.00 uur en op 31 december tussen 09.00-17.00 uur vuurwerkoverlast melden. Voor een gerichte en snelle opvolging van vuurwerkoverlast verbinden wij een inwoner direct door met de dienstdoende handhaver op straat.

Bij een levensbedreigende situatie bel je 112!

Geen spoed, wel politie? Bel dan 0900-8844! Op dit nummer kunt u terecht met al uw niet-spoedeisende vragen en problemen. Zo nodig wordt u snel doorgeschakeld naar het dichtstbijzijnde politiebureau. 0900-8844 is 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar.

 • F2 vuurwerk (siervuurwerk): afsteken is alleen toegestaan tussen 31 december van 18.00 uur tot en met 1 januari om 02.00 uur. Behalve in de vuurwerkvrije zones, daar mag het niet. Knalvuurwerk en vuurpijlen zijn verboden.
 • F1 vuurwerk (zoals kindervuurwerk, fopvuurwerk of schertsvuurwerk): mag het hele jaar door worden afgestoken, behalve in vuurwerkvrije zones. En u mag geen overlast veroorzaken.
 • Illegaal vuurwerk (zoals Cobra’s, nitraten, vlinders, lawinepijlen, mortierbommen en strijkers): verboden af te steken, in bezit te hebben of te kopen.

Handhaving en optreden is alleen mogelijk als men iemand op heterdaad betrapt. Reactie hangt af van de omstandigheden: aanspreken/bekeuren/doorgeven aan de politie.

Is het F2 vuurwerk en hoger dan wordt iemand (met toestemming van ouders) door de boa’s naar Halt doorverwezen of een geldboete.

Tijdelijk cameratoezicht en surveillance in centra

Op 31 december vanaf 18.00 tot 04.00 uur zijn particuliere beveiligers actief in de drie dorpscentra. Zij zien toe op de veiligheid en de naleving van de vuurwerkverbod. Zij werken samen met aanwezige boa’s, Jeugd en Jongerenwerk en de politie. Een particuliere meldkamer stuurt via mobiel cameratoezicht de beveiligers op straat aan. De beelden slaan we op voor eventueel gebruik in een politieonderzoek. In aanvulling op de mobiele camera’s, draagt het beveiligingspersoneel een bodycam. Wij plaatsen informatieborden in het gebied waarbinnen het cameratoezicht van kracht is.

Afhankelijk van de vuurwerkovertreding kunt u een boete krijgen en een aantekening in uw strafblad. U kunt door de aantekening mogelijk geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) meer krijgen. Een VOG kunt u nodig hebben soms nodig voor een nieuwe baan, stage of opdracht als zzp’er of vrijwilliger. De boete voor het afsteken van vuurwerk is € 250,-. De straffen en boetes kunnen hoger uitvallen als de overtreding zwaarder is.

Vervoert u illegaal vuurwerk uit het buitenland naar Nederland, dan krijgt u een boete of zelfs een gevangenisstraf.

 • Op Oudejaarsdag gaan de verzamelcontainers (PMD, OPK en textiel) rond 15.00 uur dicht. Op 1 januari zijn ze weer open.
 • De GFT verzamelcontainers, waar geen paslezer aanwezig is, gaan ook op slot. Hiervoor houden we dezelfde tijden aan als bij de verzamelcontainers.
 • De Blipvert inzamelstations zijn dicht van 28 december tot 4 januari.

De gemeente roept iedereen op om rekening met elkaar te houden. Ouders/verzorgers met kinderen onder de 18 jaar ontvangen een brief over vuurwerk. Deze brief is ook gedeeld met alle basisscholen en het voortgezet onderwijs in de gemeente. Alle basisscholen hebben de mogelijkheid om een vuurwerkles te organiseren. Hiervoor kunnen zij een aanvraag indienen bij de gemeente. De lessen worden verzorgd door boa’s in samenwerking met Jeugd en Jongerenwerk. Jeugd en Jongerenwerk verzorgt op verzoek van het voortgezet onderwijs voorlichting op de scholen. Halt heeft veel informatie voor scholen en geven ook preventielessen.

Tijdens de jaarwisseling genieten we met elkaar van de gezelligheid en van het vuurwerk. Vuurwerk afsteken is voor velen een vast onderdeel van de feestvreugde. Daar hoort natuurlijk ook het opruimen van vuurwerkafval bij. Kinderen proberen vaak vuurwerk, dat niet is afgegaan, opnieuw af te steken. Met alle gevolgen van dien. Door de straten zo snel mogelijk schoon te maken voorkomen we ongelukken op nieuwjaarsdag.

Ons advies: pak een bezem en ga gezellig op nieuwjaarsdag met de buren aan de slag om de eigen straat schoon te vegen. Kunnen jullie meteen met hun proosten op het nieuwe jaar.

Tips voor een veilige aanpak:

 • maak de vuurwerkresten eerst nat voor het samenrapen. Dit geldt ook voor de restanten van een vreugdehaard;
 • houd jonge kinderen in het oog, zodat ze geen restanten oprapen en afsteken.

De restanten van vuurwerk en vreugdehaarden vallen onder restafval.