Stop heling

Een gestolen fiets op straat kopen of een opkoper die een nieuwe iPhone voor 50 euro inkoopt. Dat zijn twee voorbeelden van heling. Goederen kopen of verkopen waarvan u weet (of kunt vermoeden) dat ze gestolen zijn.

Diefstal en heling voorkomt u door het volgende te doen:

  • via uw smartphone/tablet registreert u uw eigendommen in de app Stop Heling.
  • doe altijd aangifte bij de politie na diefstal van uw eigendommen. Dankzij de registratie van uw eigendommen in de app Stop Heling kunt u snel nagaan welke belangrijke spullen gestolen zijn en kunt u de politie makkelijk, nauwkeurig en snel informeren. Dit vergroot de kans dat u uw eigendommen terugkrijgt.
  • beveilig uw mobiele telefoon. Bij de meeste mobiele telefoons kunt u de anti-diefstal functie activeren. Ga naar Instellingen en zet de functionaliteit Zoek mijn telefoon of Vind mijn telefoon aan.
  • maak het dieven niet te makkelijk en verklein het risico op inbraak en diefstal.

 

Om heling tegen te gaan en de afzetmarkt voor gestolen goederen te verkleinen, geldt voor handelaren en opkopers specifieke wet- en regelgeving. U bent wettelijk verplicht om u bij de gemeente aan te melden als handelaar en daarnaast een register bij te houden. Uiteindelijk kan de gemeente handhavend optreden als u deze handelingen nalaat.

U doet dit door u in te schrijven in het Digitaal Opkopers Loket. U meldt u aan wanneer u werkzaam bent in één of meer van de volgende branches: auto’s, bromfietsen, computers, consumenten elektronica, fietsen, gereedschap, juwelier of goudopkoper, kunst en antiek, metaalrecycling, motorfietsen, pandhuis, telecom en watersport.

U bent als opkoper verplicht de in- en verkochte goederen te registreren in het Opkopersregister. U krijgt automatisch inloggegevens voor het Digitaal Opkopersregister als u zich heeft ingeschreven als handelaar via de website ik ben handelaar.

In het Digitaal Opkopersregister (DOR) kunt u opzoeken of iets gestolen is:

  • Als u iets wilt kopen
    • Als u inlogt in het DOR kunt u een serienummer invullen en controleren of iets als gestolen geregistreerd staat bij de politie.
    • Wanneer een voorwerp als gestolen geregistreerd staat moet u het voorwerp niet kopen. En meld u dit in het DOR. Uw melding komt dan bij de politie terecht.
  • Als u achteraf merkt dat u per ongeluk iets hebt gekocht wat gestolen is

Heeft u vragen? Neem telefonisch contact met ons op via (010) 800 40 00 of vul ons contactformulier in.