Stop heling

Een buitenkansje! U kunt een fiets, mobiele telefoon of televisie kopen voor een hele lage prijs. Dan moet u goed oppassen. Het kan namelijk heel goed dat dit gestolen spullen zijn.

Gestolen producten tweedehands kopen is strafbaar

U bent strafbaar als u gestolen spullen koopt terwijl u had kunnen bedenken dat ze gestolen zijn. Dit noemen we heling. Er zijn verschillende vormen van heling. Namelijk schuld-, opzet- en gewoonteheling. Meer informatie hierover vindt u op de website van Stop heling. Let daarom goed op als u tweedehands iets wilt kopen, bijvoorbeeld op een verkoopsite. Signalen die kunnen wijzen op een gestolen product zijn:

  • De prijs is te mooi om waar te zijn.
  • De verkoper geeft ontwijkende antwoorden op uw vraag naar de herkomst van het product.
  • De originele verpakking ontbreekt.
  • Een aankoopbon, gebruiksaanwijzing of garantiebewijs ontbreekt.
  • De verkoper wil geen serienummer of ander uniek nummer geven.
  • De verkoper wil niet bij hem thuis afspreken en wil zijn contactgegevens niet doorgeven.

Bij producten met een serienummer is het belangrijk dat je deze altijd eerst op diefstal checkt in de database van Stop Heling. In deze database plaatst de politie gegevens over gestolen producten waarvan aangifte is gedaan.

Wat doet de gemeente aan heling?

Handelaren en ondernemers zijn wettelijk verplicht om zich bij de gemeente te melden. Om het hen zo makkelijk mogelijk te maken, biedt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) het Digitaal Opkopers Loket (DOL) aan.

De handelaren en ondernemers kunnen met het DOL ook direct aangeven dat zij gebruik willen maken van het Digitaal Opkopers Register (DOR). Alle opkopers zijn verplicht elke aankoop van tweedehandsgoederen te registreren. Het DOR staat direct in verbinding met (politie)registers van gestolen goederen. Hierdoor kan de politie direct reageren als een artikel aangeboden wordt dat van diefstal afkomstig is en waarvan aangifte is gedaan.

Doordat steeds meer opkopers controleren op Stop heling en de ingekochte artikelen registreren in DOR, wordt het voor dieven moeilijker om gestolen artikelen door te verkopen. Steeds meer gestolen artikelen worden teruggevonden en meer zaken worden opgelost. De gemeente neemt een actieve rol hierin. Handhaving controleert bedrijven of zij zijn ingeschreven bij het DOL en DOR loket. Door samen te werken dringen we de criminaliteit terug.

Meer informatie over aanmelden voor het Digitaal Opkopers Register (DOL) staat op de website Stop Heling.

Diefstal en heling voorkomt u door het volgende te doen:

  • via uw smartphone/tablet registreert u uw eigendommen in de app Stop Heling.
  • doe altijd aangifte bij de politie na diefstal van uw eigendommen. Dankzij de registratie van uw eigendommen in de app Stop Heling kunt u snel nagaan welke belangrijke spullen gestolen zijn en kunt u de politie makkelijk, nauwkeurig en snel informeren. Dit vergroot de kans dat u uw eigendommen terugkrijgt.
  • beveilig uw mobiele telefoon. Bij de meeste mobiele telefoons kunt u de anti-diefstal functie activeren. Ga naar Instellingen en zet de functionaliteit Zoek mijn telefoon of Vind mijn telefoon aan.
  • maak het dieven niet te makkelijk en verklein het risico op inbraak en diefstal.

Op de pagina Stop heling voor ondernemers vindt u meer informatie voor handelaren en ondernemers.

Heeft u vragen? Neem telefonisch contact met ons op via (010) 800 40 00 of vul ons contactformulier in.