Aardgasvrij wonen
Nederland gaat stoppen met aardgas. Het gebruik van aardgas heeft veel nadelen voor het milieu en in 2050 gaat de kraan dicht, ook voor Lansingerland. We willen de overstap naar andere warmtebronnen in goede banen leiden. Zo kunnen we ook in de toekomst comfortabel en betaalbaar verwarmen, koken en douchen.
Overstappen kost tijd
De overgang naar aardgasvrij wonen zal niet van de ene op de andere dag plaatsvinden. Om de overstap van aardgas naar andere warmtebronnen te maken, zal er tot 2050 veel veranderen. Dit zal een geleidelijk proces zijn, waarbij wijk voor wijk over zal worden gestapt.
Veelgestelde vragen
Om te kijken wanneer jouw wijk aan de beurt is en om te zien wat aardgasvrij wonen voor jou betekent, staan op deze pagina veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Stel die dan aan ons. Voor meer informatie of persoonlijk advies over de mogelijkheden voor energiebesparing en aardgasvrij wonen kun je terecht bij:
- het Energieloket
- per email via duurzaam@lansingerland.nl of
- via telefoonnummer 010 800 40 00
Aardgas draagt bij aan de opwarming van de aarde, doordat CO2 vrijkomt bij de verbranding. Om de opwarming van onze planeet te remmen hebben 195 landen, waaronder Nederland, het Parijsakkoord van 2016 ondertekend. In dit akkoord is afgesproken dat de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 met 49% moet zijn verminderd in 2030 en met 95% in 2050 ten opzichte van 1990. Het Klimaatakkoord van Nederland en de Duurzaamheidsvisie van Lansingerland (pdf, 6 mB) sluiten hierbij aan, door te streven naar een aardgasvrije gebouwde omgeving in 2050. Op de website HIER verwarmt vind je meer informatie over waarom aardgasvrij goed is voor het klimaat en hoe Nederland ervoor staat ten opzichte van andere landen.
Voor verwarming zijn er ruwweg 3 alternatieven voor aardgas:
Op de website HIER verwarmt vind je ook meer informatie over de alternatieven voor aardgas. Voor koken wordt een overgestapt gemaakt van gas naar elektrisch koken. In Lansingerland wordt aardgas vervangen door een combinatie van bovenstaande opties. Elke wijk is anders, er zullen verschillen tussen wijken zijn. Het is momenteel nog niet bekend wat het meest gunstige alternatief is voor jouw wijk of woning.
De plannen voor jouw buurt vind je straks in het warmteprogramma. Dit programma stellen we in 2025 op en we vragen je dan om mee te denken. Hierin staat per buurt hoe we in de toekomst alle woningen en gebouwen aardgasvrij gaan verwarmen. Dit is een update van de Transitievisie Warmte (pdf, 3 mB) uit 2019.
Als woningeigenaar moet je rekening houden met kosten om van aardgas af te stappen. Als huurder zullen de kosten gedragen worden door de verhuurder. De Rijksoverheid heeft subsidies op duurzaamheidsmaatregelen aan je woning. Op de Energiesubsidiewijzer zie je welke subsidies hiervoor beschikbaar zijn. Je kunt bij ons een Isolatiesubsidie aanvragen. In de factsheets op de pagina van het Energieloket lees je per woningtype de meest logische stappen om te verduurzamen en de bijbehorende kosten. Ook op website HIER verwarmt vind je meer informatie over de kosten van de energietransitie, beschikbare subsidies en het effect op je energierekening. Daarnaast staat op de website Verbeterjehuis energiebesparende tips en subsidies van de Rijksoverheid. Je kunt een duurzaamheidslening aanvragen voor de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp.
Op het Energieloket van Lansingerland is veel informatie te vinden over energiebesparing en het opwekken van energie. Bij het Energieloket kun je ook gratis een geheel vrijblijvend gesprek met een energiecoach aanvragen. Zo’n gesprek geeft inzicht geven in je energieverbruik en stappen die je kunt nemen om energie te besparen. Kijk ook op de website Verbeterjehuis voor energiebesparende tips en subsidies van de Rijksoverheid. Ook op de website HIER verwarmt is meer informatie te vinden over stappen die je nu al kunt zetten als woningeigenaar of als huurder. Als je binnenkort gaat verbouwen of je CV-ketel moet vervangen, kan het ook interessant zijn om al in te spelen op aardgasvrij wonen. Vraag dan een gratis gesprek met een energiecoach aan via het Energieloket van Lansingerland.
Het is een hele uitdaging. Een doorlooptijd van 7 à 8 jaar is denkbaar. Het is belangrijk dat iedereen op tijd weet wanneer de overstap gemaakt moet zijn, om zich goed voor te bereiden.
Wil je zelf aan de slag? Houd dan de volgende stappen aan:
- Stap 1: isoleren en kierdichting
- Stap 2: ventileren
- Stap 3: zonne-energie
- Stap 4: duurzaam verwarmen
Bekijk de factsheets op de pagina van het Energieloket. Hierin staat per woningtype de meest logische stappen om te verduurzamen. Ook de websites van Milieu Centraal en RVO hebben veel goede informatie.