Gratis openbaar vervoer voor AOW-gerechtigden

Het is belangrijk dat alle ouderen meedoen in de samenleving. Gratis openbaar vervoer (OV) voor ouderen helpt hen om er vaker op uit te gaan. Daarom biedt de gemeente Lansingerland gratis openbaar vervoer aan voor AOW-gerechtigden met een laag inkomen. De proef start op 1 april 2024 en loopt tot 1 januari 2027.

Aanvragen

De aanvraagperiode voor de huidige regeling is afgelopen. Vanaf 1 april 2025 is het weer mogelijk om nieuwe aanvragen in te dienen.

Voorwaarden gratis OV

  • U staat ingeschreven in de gemeente Lansingerland.
  • Uw totale netto-inkomen is niet hoger dan 120% van de toepasselijke AOW-norm, inclusief vakantiegeld, voor een alleenstaande. Naast inkomen uit een AOW-uitkering worden inkomsten uit pensioen, loondienst en eigen onderneming meegerekend.
  • Voor samenwonenden of gehuwden is de norm voor huishoudens van toepassing, waarbij elke partner wordt beoordeeld op de helft van de norm.
  • U bent 66 jaar en 10 maanden oud vanaf 1 januari van het kalenderjaar waarin u de aanvraag indient.
  • U heeft een persoonlijke OV-chipkaart.

Uw AOW-leeftijd controleren? Vul uw geboortedatum in bij de Sociale Verzekeringsbank.

Het product is geldig op alle bus-, tram- en metrolijnen van de RET behalve de BOB-bus. Het gratis reizen geldt op werkdagen vanaf 09.00 uur tot het einde van de dienstregeling. In het weekend en op feestdagen geldt dit gedurende de hele dag.

Binnen 8 weken ontvangt u een e-mail of brief waarin staat of u het product ‘vrij reizen’ ontvangt. Het kan zijn dat wij meer tijd nodig hebben om een beslissing te nemen over uw aanvraag. Dan informeren wij u daarover per e-mail of brief. Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente, kunt u bezwaar maken.

  • Als u verhuist naar een andere gemeente.
  • Als uw inkomen hoger wordt dan 120% van de toepasselijke AOW-norm.
  • Als u (of uw partner) overlijdt.

Voor hulp bij het aanvragen kunt u gebruikmaken van het inloopspreekuur van het Ouderenadvies van Welzijn Lansingerland. De spreekuren vinden op de volgende locaties en tijdstippen plaats:

Bergschenhoek

Elke maandag van 10.00 tot 12.00 uur. Vestiging Ontmoet! Wilhelminastraat 1, 2661 CT Bergschenhoek. 

Berkel en Rodenrijs

Elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur. Vestiging De Naeldhorst. Van Naeldwijklaan 231, 2651 KJ Berkel en Rodenrijs. 

Bleiswijk

Elke donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. Vestiging De Leeuwerik. Leeuwerikstraat 2, 2665 VH Bleiswijk.

Contact met Welzijn Lansingerland

Welzijn Lansingerland is telefonisch te bereiken op 010 522 55 45.