Ontheffing fietsen in voetgangersgebied

De centra van Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs zijn volledig fiets- en scootervrij tijdens de openingstijden van de winkels. (Brom)fietsen in het winkelcentrum is verboden van maandag tot en met zondag van 07.00 tot 19.00 uur. Op koopavond geldt het verbod tot 21.00 uur. Het doel van deze maatregel is het verbeteren van het winkelklimaat en het terugdringen van overlast.

Ontheffing aanvragen

U kunt onder bepaalde voorwaarden voor de centra van Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs een ontheffing aanvragen. Met deze ontheffing mag u fietsen in het voetgangersgebied.

Voorwaarden ontheffing

  • U beweegt zich voort met behulp van een gehandicaptenvoertuig. U hoeft geen ontheffing aan te vragen.
  • U bent in het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart en u wilt gebruik maken van een fiets. U vraagt een ontheffing aan zonder een medische verklaring.
  • U bent niet in het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart en u wilt gebruik maken van een fiets. U voegt een medische verklaring van uw huisarts of specialist toe bij de aanvraag.

Aanvraag

U vult het formulier aanvraag ontheffing fietsen in voetgangersgebied met DigiD in.

Aanvraag volgen

Op Mijn Lansingerland kunt u uw aanvraag volgen.

Dit is een voertuig dat met een aangepaste voorziening voor het lichamelijke handicap van de bestuurder is ingericht. Voor een gehandicaptenvoertuig hoeft u geen ontheffing voor rijden in het voetgangersgebied aan te vragen. Een scootmobiel valt onder de categorie gehandicaptenvoertuigen.

Een bestuurder van een gehandicaptenvoertuig mag op de volgende plekken rijden: 

  • De stoep
  • Het voetpad
  • Het fietspad
  • De rijbaan

Je moet je uiteraard aan de verkeersregels houden die dienen op de weg waar je rijdt. Voor een voetgangerszone geldt een maximum snelheid van 6 km per uur.

Een verklaring op papier van de huisarts of specialist waarin staat dat u een medische reden heeft om gebruik te maken van een fiets in het voetgangersgebied.

De ontheffing kost € 38,05

De ontheffing is 5 jaar geldig