Gladheidsbestrijding

Als het door weersomstandigheden glad wordt, gaat de gemeente strooien. Ook begint de gemeente vanaf de eerste sneeuwval met schuiven en strooien, ook ’s nachts en als het noodzakelijk is in het weekend. Bekijk onze strooiroutekaart om te zien welke wegen en fietspaden wij strooien.

Bent u inwoner van Lansingerland (niet voor bedrijven), dan kunt u op werkdagen tussen 09.00 en 15.00 uur gratis strooizout ophalen op de gemeentewerf aan de Veilingweg 44 in Berkel en Rodenrijs.

Overlast door gladheid geeft u door via de app BuitenOpOrde.

De strooiwagens strooien met een combinatie van nat en droog zout of alleen droog zout gemengd met zand. De handploeg strooit vaak een combinatie van zout en zand. Strooizout werkt alleen goed als er meerdere auto’s overheen rijden. Hoe meer bewegingen, hoe beter de werking.

Er rijden 8 strooiwagens in de gemeente. Een complete strooironde duurt ongeveer 2 ½ uur.

De gemeente probeert een goede balans te vinden tussen de bescherming van het milieu en de veiligheid van de bewoners. Dat is de reden waarom wij de gladheid in wijkstraten alleen bij hoge uitzondering bestrijden. Ook is daar vaak te weinig beweging om een goede werking van het gestrooide middel te garanderen.

Als eerste strooien wij de hoofdroutes. Dit zijn de doorgaande wegen, de daaraan gelegen op- en afritten, de bus routes, bruggen en de wijkontsluitingswegen. Ook strooien wij de doorgaande fietspaden met de daarin gelegen bruggen en de parkeerplaatsen in de centra gestrooid. Voor zover nog niet meegenomen in de eerste route strooien wij het volgende met de hand: de oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers, de bushaltes, de openbare parkeerplaatsen voor invaliden, de winkelcentra, de omgeving van bejaardenwoningen en de toegangen van scholen en gebouwen met een openbare functie. De gladheid in de straten van alle wijken bestrijden wij in principe niet. De hoofdroutes gaan voor.