Gemeentedichter

De gemeente Lansingerland wil alle inwoners enthousiast maken voor poëzie, literatuur, schrijverstalent stimuleren en Lansingerland vanuit een nieuw perspectief etaleren. Daarom heeft Lansingerland vanaf 2018 een gemeentedichter.

De gemeentedichter schrijft en draagt voor over Lansingerland en over gedenkwaardige gebeurtenissen die met de gemeente te maken hebben. Dit op een ludieke, kritische of verrassende wijze. Het is de bedoeling dat het stokje na 2 jaar wordt overgedragen aan een volgende gemeentedichter.

Gemeentedichter Woes Ploum

Op 30 januari 2022 installeerde wethouder Cultuur Titia Cnossen, tijdens een muzikale talkshow in Theater ’t Web, als afsluiting van de Poëzieweek, de tweede gemeentedichter van Lansingerland: Woes Ploum. Een unanieme jury roemde Woes om zijn speelse, avontuurlijke, puntige gedichten en creatieve taalvondsten. Woes zal in 2022 en 2023 de rol van gemeentedichter vervullen. Hij is de opvolger van de eerste gemeentedichter van Lansingerland, Mark Boninsegna.

Heb je een vraag aan gemeentedichter Woes Ploum? Stuur dan een mail naar gemeentedichter@lansingerland.nl.

Wethouder Titia Cnossen in gesprek met Woes Ploum tijdens de muzikale talkshow in Theater ’t Web, foto: Inge Ploum

Wethouder Titia Cnossen in gesprek met Woes Ploum tijdens de muzikale talkshow in Theater ’t Web, foto: Inge Ploum.

Van harte gefeliciteerd met jouw benoeming als gemeentedichter van Lansingerland.

Ik ben blij verrast en ook vereerd dat ik mijzelf de komende twee jaar gemeentedichter van Lansingerland mag noemen.

Wie is Woes Ploum?

Ik ben een echte taalliefhebber en muzikale duizendpoot. Ik ben 42 jaar, woon in Berkel en Rodenrijs, ben getrouwd met Inge en we zijn ouders van twee kinderen van 3 en 5 jaar. In het dagelijks leven werk in de IT. En ik heb gemerkt dat Programmeertalen en echte talen meer gemeen hebben dan je denkt.

Hoe is het dichten voor jou begonnen?

Poëzie en muziek waren altijd al aanwezig binnen ons gezin. Mijn vader liet me al jong meedoen met kruiswoordraadsels en dat werkte bevorderlijk voor mijn woordenschat. Ik was op de een of andere manier al vrij jong creatief met woorden. Mijn moeder is textiel kunstenares en voorziet haar kunst ook altijd van korte teksten.

Wat zijn jouw plannen voor Lansingerland?

Ik wil Lansingerlanders op een leuke, soms serieuze maar vooral op een inspirerende manier laten zien dat de poëzie voor het oprapen ligt en heus niet alleen is weggelegd voor mensen met een uitgever. Ik wil poëzie gebruiken om verschillende kunstvormen met elkaar te verbinden. Ik zie poëzie en woordkunst als een ideaal bindmiddel tussen bijvoorbeeld grafische kunst, muziek, beeldende kunst en fotografie. Ik hoop hiermee zoveel mogelijk Lansingerlanders, zowel de jeugd als volwassenen, samen te brengen.

Heb je een passie in de dichtkunst?

Puntgedichten zijn voor mij een ware passie. Een puntgedicht is een kort gedicht met een korte spanningsboog, een “pointe”. Zoals tegeltjeswijsheden en spreekwoorden en gezegden ook. Maar ook dichters als Toon Hermans, Jules Deelder, Herman Finkers en Kees Torn hebben veel ultrakorte gedichten gemaakt. Ik schuw traditionele gedichten zeker niet, maar ik probeer de verhouding tussen lang en kort te doseren, zodat beide kunnen blijven boeien.

Waar kunnen we online meer van jouw werk vinden?

Je kunt mij volgen via facebook.com/gemeentedichterlansingerland en via instagram.com/  gemeentedichterlansingerland. Daarnaast heb ik een website. 

Wil je nog iets kwijt?

Ik doe een oproep aan een ieder in Lansingerland met een goed idee: neem contact met mij op via mijn bovengenoemde social mediakanalen! Heb je bijvoorbeeld een mooie natuurfoto gemaakt waar een gedicht bij kan, stuur hem op. Heb je een mooie riedel op de piano bedacht en zoek je daar tekst bij, laat het me weten. Of heb je een mooie tekst, maar kun je niet zingen, stuur hem op. Zing je mooi, maar heb je moeite met teksten verzinnen, ik hoor het graag! Ik help je graag of koppel je aan iemand anders.

Ook wil ik graag nog een shoutout doen naar de vertrokken en eerste gemeentedichter Mark Boninsegna. Hij heeft de weg geplaveid voor het gemeentedichterschap! Veel dank daarvoor! Ik vervolg dit pad en ga met enthousiasme verder als nieuwe gemeentedichter.

Het gedicht over De Rotte dat Woes Ploum naar de jury stuurde:

U kunt Woes Ploum volgen via facebook.com/gemeentedichterlansingerland en via instagram.com/  gemeentedichterlansingerland. Daarnaast heeft hij een website. 

 

Woes Ploum bij de molen bij de oorsprong van De Rotte

Woes Ploum bij de molen bij de oorsprong van De Rotte.

Afscheid gemeentedichter Mark Boninsegna

Op 30 januari 2022, tijdens een muzikale talkshow in Theater ’t Web, in de Poëzieweek, heeft wethouder Cultuur Titia Cnossen afscheid genomen van gemeentedichter Mark Boninsegna. Zij bedankte hem voor zijn inspiratie en creativiteit in de afgelopen 3 jaar en overhandigde hem de gedichtenbundel ‘Poëzie is in de buurt’ met al zijn werk als gemeentedichter.

Mark Boninsegna werd eind 2018 verkozen tot eerste gemeentedichter van Lansingerland. Hij kreeg de opdracht om via zijn gedichten actuele thema’s onder de aandacht te brengen, cultuur te verweven in belangrijke (herdenkings-)momenten en op deze manier inwoners enthousiast te maken voor poëzie en literatuur.

Wethouder Titia Cnossen benadrukte de belangrijke bijdrage van Mark bij het op de kaart zetten van poëzie en literatuur in Lansingerland. “Vanaf november 2018 bracht Mark met zijn gedichten actuele thema’s onder de aandacht en maakte hiermee velen enthousiast voor poëzie. Hij is in zijn rol als gemeentedichter en als bekend literair persoon een echte stimulans geweest voor Lansingerlands schrijverstalent. Hij heeft zijn rol als gemeentedichter met verve vervuld. Vanwege corona heeft hij niet twee maar zelfs drie jaar zijn poëtische kijk op Lansingerland met ons gedeeld. Zijn gedichten waren soms prikkelend en kritisch, dan weer verhalend en romantisch en verschenen op gedenkwaardige momenten. Er ligt een mooie collectie aan werk waaraan de inwoner van Lansingerland inspiratie, troost en trots kan ontlenen. Deze collectie is gebundeld in de speciale uitgave ‘Poëzie is in de buurt’, in beperkte oplage verkrijgbaar via Bibliotheek Oostland, vestiging Berkel en Rodenrijs.

U kunt Mark en zijn werk blijven volgen via zijn website.

Het laatste gedicht dat Mark als gemeentedichter schreef vindt u hieronder. Ook dit is opgenomen in de gedichtenbundel.

 Alfa zonder omega

er werden pleinen herboren

en stations geboren

katten reisden met metro’s

en de wereld leek stil

de drang naar vernieuwing

bleef zich doorontwikkelen

en we omarmden de natuur

zoals Gaia ons omarmde

we dansten en zongen

op festivals en feesten

en huilden bij herinneringen

aan momenten nooit vergeten

we schreven nieuwe verzen

met een pen gedoopt in het inkt van ons hart

en beleefden samen de wereld zonder eind

van ons Lansingerland

Mark Boninsegna