Vluchtelingenpaspoort aanvragen

Het vluchtelingenpaspoort is een reisdocument voor mensen die erkend zijn als vluchteling in Nederland. Het is ook een identiteitsbewijs. U kunt het vluchtelingenpaspoort niet gebruiken om naar het land van herkomst te reizen.

Met uw vluchtelingenpaspoort kunt u naar het buitenland reizen. Voor veel landen heeft u nog wel een visum nodig. De ambassade van het land van het land waar u heengaat heeft daarover meer informatie. 

Voor de aanvraag van een vluchtelingenpaspoort maakt u een afspraak.

  • U bent erkend als vluchteling door de Verenigde Naties (VN) en de IND.
  • U bent ingeschreven in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente Lansingerland.
  • Een vluchtelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. De precieze geldigheidsduur hangt af van uw verblijfsstatus.
  • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog heeft, ook als ze zijn verlopen.
  • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Uw pinpas of contant geld. U betaalt direct bij de aanvraag.
  • Een geldig verblijfsdocument.
  • Jonger dan 18 jaar? Een ingevuld toestemmingsformulier reisdocument minderjarigen (pdf, 168 kB) met daarop de handtekening van allebei jouw ouders (of van degene die het gezag over je heeft).

€ 58,50 Spoed: het bedrag van het aangevraagde paspoort en € 52,95 extra

Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort afhalen. Bij de aanvraag van uw paspoort maakt de medewerker aan de balie direct een afspraak voor het afhalen van je document. Lukt dit niet omdat u uw agenda niet bij u heeft maak dan zelf een afspraak voor het afhalen van uw paspoort.

Let op: Vergeet niet alle paspoorten en identiteitskaarten die u hebt mee te nemen, ook als ze zijn verlopen (en nog niet ongeldig gemaakt) en uw afhaalbewijs.

Heeft u het nieuwe paspoort snel nodig? Bel dan met (010) 800 40 00 voor een spoedaanvraag. Vraagt u tijdens de openingstijden vóór 15.00 uur een reisdocument aan in het gemeentehuis. Dan kunt u het de volgende werkdag ophalen.

Let op: Een spoedaanvraag kunt u niet in het servicepunt Bleiswijk doen. Wij kunnen u niet garanderen dat het paspoort binnen is. Wij zijn afhankelijk van de postbezorging en het bedrijf dat de documenten levert. Houd er rekening mee dat zaterdagen, zondagen en feestdagen geen werkdagen zijn. Op deze dagen krijgen wij geen paspoorten bezorgd.