Afvalbeleid en tarieven

Inwoners betalen per 1 januari 2023, naast een vast deel gemeentelijke belasting voor afval, ook een variabel deel. Dit variabele deel is afhankelijk van het aantal keer restafval dat het huishouden in een jaar aanbiedt. Deze vorm van gemeentelijke belasting voor afval heet ook wel Diftar, afkorting voor gedifferentieerd tarief.

Tarieven 2024

De tarieven voor de gemeentelijke belasting vindt u ook terug op de website van SVHW (de heffingsinstantie). Het vaste basistarief voor 2024 is € 222,-. Naast het vaste basistarief betaalt u per keer dat u uw grijze minicontainer aan de straat zet, of per keer dat u uw restafvalzak in de verzamelcontainer voor restafval doet met uw afvalpas.

Kosten per aanbieding restafval

  • Verzamelcontainer – € 1,23 per ontgrendeling
  • 140L minicontainer – € 2,87 per aanbieding
  • 240L minicontainer – € 4,93 per aanbieding

Het variabele deel betaalt u dus bovenop het vaste basistarief van € 222,- per jaar. Het vaste deel wordt in 2024 geheven via het SVHW (heffingsinstantie) en het variabel deel in 2025. Dit gebeurt in 2025 omdat uw aanbod van 2024 eerst geregistreerd moet zijn, voordat dit variabel deel geheven kan worden.

Uitzondering voor medisch afval

Als u extra afval heeft vanwege een medische indicatie kunt u via het SVHW een vermindering van de afvalstoffenheffing aanvragen. Als u na behandeling van de aanvraag bent aangemeld voor de ‘regeling kwijtschelding’ zijn er 2 mogelijke oplossingen.

  • U maakt gebruik van een minicontainer. U kunt dan een extra minicontainer ontvangen. Deze biedt u aan zonder dat er variabele kosten voor in rekening worden gebracht.
  • U maakt gebruik van een afvalpas voor de verzamelcontainer. U ontvangt dan kwijtschelding en deze kwijtschelding geldt voor alle aanbiedingen boven de 38 keer per jaar.

Inzicht via Mijn Restafvalteller

U kunt zelf bekijken hoe vaak u uw restafval heeft aangeboden en hiermee de gemaakte kosten in de gaten houden. Dit kan via ‘Mijn Restafvalteller’ van SVHW. De aanbiedingen restafval komen maandelijks in de Restafvalteller te staan. In de tweede helft van de maand ziet u uw gegevens terug van de voorgaande maand.

Vragen

Heeft u vragen over de registraties in ‘Mijn Restafvalteller’ of een andere vraag over afval? Neem dan contact op met de klantenservice van Renewi.