Winnaars mooiste voortuinen bekend

Dit nieuwsbericht is verlopen.
4 november 2022, 09:43 uur

U heeft ze misschien in het voorjaar en zomer al voor u tuin zien staan: onze keurvrijwilligers van Groei en Bloei. Zij keurden de voortuinen van onze vier dorpen. Op dinsdag 1 november kregen de prijswinnaars hun certificaat uitgereikt van wethouder Muis tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Groene tuinen als inspiratiebron

“Groen is belangrijk voor onze leefomgeving,” vindt wethouder Muis. “Vooral omdat het klimaat nu snel verandert. Groen in tuinen houdt water vast voor de wat drogere tijden en zorgt ervoor dat niet al het regenwater in één keer het riool instroomt. Mooie voortuinen zijn bovendien vaak een inspiratiebron voor buren en voorbijgangers. Met onze lokale Groei en Bloei hebben we een organisatie in ons midden die de inwoners van Lansingerland motiveert om de eigen tuinen te vergroenen. Daar ben ik blij om.”

“Bij de keuring letten we op 3 zaken: bloemrijkheid, onderhoud en algehele indruk van de tuin,” vertelt Ria Van Breugem. “We keuren over het algemeen met drie vrijwilligers. Voor ieder dorp 1 team. Waarom drie? Omdat iedereen toch wel een bepaalde voorkeur heeft. Door er met drie mensen naar te kijken en er eventueel over in discussie te gaan, kies je als team uiteindelijk toch gezamenlijk voor de winnaar.”

Groei en Bloei

De dames Van Breugem, Van der Veer en Hartman vormen het hart van de lokale afdeling van Groei en Bloei. Samen met de andere vrijwilligers van Groei en Bloei organiseren ze jaarlijks diverse activiteiten, zoals het Open Tuinen Weekend, workshops en de jaarlijkse keuring van de voortuinen in de vier dorpen. Jaarlijks kiezen ze per dorp 2 wijken uit waar ze in het voorjaar en in de zomer van dat jaar de voortuinen bekijken. Dat levert ieder keer weer mooie voorbeelden op van kleurrijke tuinen. Meer informatie over de lokale Groei en Bloei vindt u op de website.

Prijswinnaars groene tuinen