Wie zijn de vrijwilligers van 2022?

Dit nieuwsbericht is verlopen.
10 januari 2023, 19.48 uur

Op maandag 9 januari zijn tijdens de nieuwjaarsreceptie traditiegetrouw de vrijwilligersprijzen uitgereikt door burgemeester Pieter van de Stadt en wethouder Leon Hoek. Er waren prijswinnaars in 3 categorieën: de individuele vrijwilligersprijs, de vrijwilligersgroep en de categorie vrijwilligers voor vluchtelingen.

Burgemeester Pieter van de Stadt en wethouder Leon Hoek gaven aan enorm trots te zijn op alle vrijwilligers in onze gemeente. “Onze vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Het is geweldig om te zien wat een prestaties zij elke keer weer belangeloos neerzetten. Zij zijn het cement van onze samenleving. De jaarlijkse vrijwilligersprijzen zijn in het leven geroepen om vrijwilligers extra in het zonnetje te zetten en hen te bedanken voor hun enorme inzet. De gemeente organiseert dit samen met het Vrijwilligers Informatiepunt (VIP) Lansingerland. De vrijwilligers worden vanuit de samenleving voordragen. Vervolgens kiest een jury met raadsleden de winnaars. Een zeer lastige taak omdat alle vrijwilligers zo ontzettend waardevol zijn.”

Categorie Individuele vrijwilliger

De genomineerden in deze categorie:

 1. Martin van Vaalen van Schaakvereniging 3-Torens
 2. Annelies Nelissen van de Scouting Bleiswijk

De winnaar is: Martin van Vaalen van Schaakvereniging 3-Torens

Van harte gefeliciteerd!

Uit het juryrapport:

Martin is al meer dan 35 jaar actief bij deze vereniging! Hij leert kinderen schaken op alle niveaus. Hij leert hen niet alleen de schaaksport maar daardoor ook vaardigheden als concentratie en tactisch, strategisch en logisch denken. Daarmee draagt Martin bij aan de mentale gezondheid van de jeugd in Lansingerland. Kinderen vinden Martin’s lessen ontzettend leuk. Hij weet de kinderen altijd enthousiast te houden, ook na verlies van een wedstrijd. Het zelfvertrouwen van de kinderen groeit hierdoor. Martin zorgt dat er onder kinderen in Lansingerland veel interesse is voor de schaaksport.

Categorie vrijwilligersgroep

Wethouder Leon Hoek vindt het hebben van vrijwilligersorganisaties voor een gemeente zeer belangrijk: “In Lansingerland hebben we het voorrecht om veel vrijwilligersorganisaties te hebben die zich inzetten voor de samenleving. Met elkaar zetten zij de schouders eronder en zorgen zij ervoor dat deze belangrijke organisaties in Lansingerland bestaan.”

De genomineerden in deze categorie:

 1. Kledingbank Lansingerland
 2. De vrijwilligers van de woonzorgvoorziening De nieuwe Lansingh
 3. Oudheidkundige vereniging en Museum Bleiswijk
 4. Energie Coöperatie Nieuwe Lansinger Stroom
 5. Schippers veerpont ’t Verlaat
 6. Scouting Cranenborghgroep Bleiswijk
 7. Vrijwilligers van het Samen Doen spreekuur
 8. Theater ’t Web in Bleiswijk

De winnaar is: Vrijwilligers van het Samen Doen spreekuur

Van harte gefeliciteerd!

Uit het juryrapport:

Deze vrijwilligers zijn zeer deskundig, flexibel en gemotiveerd en draaien met elkaar een goed lopend spreekuur. Zij helpen inwoners met allerlei vragen en zoeken altijd naar een passende oplossing, als het nodig is samen met instanties en hulpverleners. Daarnaast wijzen zij inwoners op regelingen en helpen zij bij het invullen van formulieren. Het uitgangspunt is dat mensen leren om het zelf te kunnen doen, maar als dit niet mogelijk is doen de vrijwilligers het voor hen. Daarnaast houden de vrijwilligers hun kennis goed up-to-date, bijv. over veranderende wet- en regelgeving. 

Categorie Vrijwilligers voor vluchtelingen 2022

Burgemeester Pieter van den Stadt over deze speciale categorie: “Het jaar 2022 was een ontzettend zwaar jaar waarin door oorlogen en andere problemen in de wereld veel vluchtelingen op zoek waren naar veiligheid. Ook in onze gemeente Lansingerland. Het is inspirerend en hartverwarmend om te zien hoe Lansingerlanders zich dan open stellen om deze mensen in nood te helpen en bij te staan. Ik ben trots op alle vrijwilligers die hieraan een bijdrage leveren. Daarom hebben wij voor 2022 de speciale categorie gekozen: vrijwilligers voor vluchtelingen.” 

De genomineerden in deze categorie:

 1. Project Nieuwkomers van Welzijn Lansingerland
 2. Feras Alnasif vrijwilliger bij Humanitas Lansingerland voor de Maatschappelijke Begeleiding van Nieuwkomers
 3. Maaike Giezen vrijwilliger bij Humanitas Lansingerland voor de Maatschappelijke Begeleiding van Nieuwkomers
 4. Het Burgerinitiatief ‘Home for Ukrainians’

De winnaar is: Burgerinitiatief Home for Ukrainians

Van harte gefeliciteerd!

Uit het juryrapport: 

De mensen achter dit burgerinitiatief waren de eerste inwoners die (in totaal 10) huizen openstelden voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Deze winnaar is gekozen omdat er enorme moed voor nodig is om eigen huizen open te stellen. Daarbij is er ook nog eens extra hard gewerkt omdat men soms zelf het wiel moest uitvinden. Nog niet alles was officieel geregeld op het gebied van inschrijving en financiën. Deze mensen stelden hun huizen open terwijl zij nog niet wisten hoe lang het kon duren. Naast de opvang en verzorging hebben zij de vluchtelingen geholpen bij het regelen van allerlei zaken in Nederland. Het was niet altijd makkelijk maar zij hebben het gedaan!

Meer nieuws

Uw zorgverzekering voor minder geld

Genomineerden Vrijwilligersprijs 2023