Veteranen in Lansingerland weer bij elkaar

Dit nieuwsbericht is verlopen.
20 september 2022, 12.53 uur

Afgelopen zaterdag 17 september 2022 hield de gemeente Lansingerland ter ere van haar veteranen voor het eerst sinds 2019 weer een lokale Veteranendag. Dit jaar bestond het programma uit twee delen. Het eerste deel bestond uit een optocht met historische militaire voertuigen door de drie dorpskernen. Deel twee van het programma vond in de avond plaats en was speciaal voor de veteranen. De bijeenkomst werd als vanouds door de  burgemeester Pieter van de Stadt geopend. Daarnaast werd de avond onder meer gevuld met jazzmuziek, een gedicht van gemeentedichter Woes Ploum en afgesloten met een traditioneel Indonesisch buffet.   

Met de jaarlijkse Lansingerlandse Veteranendag wil het gemeentebestuur haar erkenning en waardering uitspreken voor het belangrijke werk dat de veteranen tijdens oorlogsomstandigheden of bij missies in dienst van de vrede hebben verricht. Daarnaast staat het samenbrengen van verhalen, elkaar ontmoeten, herdenken en eren centraal tijdens deze dag.

Burgemeester Pieter van de Stadt: “We mogen stilstaan bij het feit dat veteranen een ding gezamenlijk delen. Veteranen zijn gewone mensen die zich geroepen voelden om te helpen, strijden en vechten in conflict- en oorlogssituaties of die hebben geholpen om de vrede te bevorderen of op te bouwen. We mogen ook stilstaan bij het feit dat veteranen ongewone dingen hebben gedaan. En dat elke dag vele jonge mannen en vrouwen tijdens missies op allerlei plekken in de wereld dit nog steeds moeten doen. Laten we ook denken aan de veteranen van morgen en in de toekomst. Daarom is het ook belangrijk dat wij in Lansingerland ons respect tonen voor onze veteranen”.

Enkele gegevens Lansingerlandse Veteranendag 2022

  • Bij het Veteraneninstituut staan 245 veteranen uit Lansingerland  ingeschreven, waarvan 226 uit dienst en 19 nog in actieve dienst.
  • 90 veteranen hebben zich voor 17 september aangemeld.
  • De oudste veteraan is een man van 98 jaar en komt uit de dorpskern Bleiswijk.
  • De jongste veteraan is eveneens een man, 27 jaar en woont in de dorpskern Berkel en Rodenrijs.
  • De veteranen uit Lansingerland zijn in ca. 7 landen op missie geweest.

Meer nieuws

Verkeerstellingen