Sporten in de openbare ruimte

Dit nieuwsbericht is verlopen.
10 september 2020, 12.57 uur
Sports tools

Door het coronavirus hebben veel verenigingen en clubs in het voorjaar en een deel van de zomer noodgedwongen in de openbare ruimte gesport. Dit is veel sporters erg goed bevallen. We hebben dan ook verzoeken gekregen om het sporten in groepsverband in de openbare ruimte altijd mogelijk te maken. Sporten in de openbare ruimte blijft inderdaad mogelijk! Dit sluit ook goed aan bij de ambities uit de Sportvisie, zoals ‘Iedereen beweegt’ en ‘de openbare ruimte is het grootste sportpark van de gemeente’.

Voor het permanent sporten in de openbare ruimte moet u wel rekening houden met de algemene regels uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Hierin zijn regels opgenomen om overlast te voorkomen en de leefbaarheid en veiligheid van onze gemeente te waarborgen. Een volledige omschrijving van de spelregels die gelden voor sporten in de openbare ruimte gelden kunt u lezen op onze website.

Hieronder een samenvatting van deze spelregels:

  • Veroorzaak geen overlast voor omwonenden of anderen in de openbare ruimte. Tussen 22.00 en 7.00 uur is het niet toegestaan om sportactiviteiten te organiseren.
  • Een organisator mag een locatie niet opeisen. De openbare ruimte is van iedereen
  • Kies voor een ruime afstand tot woningen (bij voorkeur minimaal 50 meter)
  • Veroorzaak geen overlast op het gebied van de bereikbaarheid en het (fiets)parkeren
  • Zorg voor veiligheid van deelnemers en passanten
  • Voorkom beschadigingen aan gemeentelijke of particuliere bezittingen
  • Maak geen gebruik van versterkt geluid
  • Een nat grasveld mag niet gebruikt worden door grote groepen (meer dan 15 pers.). Dit zorgt voor beschadigingen.
  • Als er groenonderhoud op een locatie plaatsvindt, is het niet mogelijk om daar te sporten

Houd altijd rekening met de corona-maatregelen, zie rijksoverheid.nl

De gemeentelijke handhavers houden toezicht op de naleving van de bepalingen uit de APV en de aanvullende regels. Bij constatering van overtredingen mogen zij een boete uitschrijven.

Evenement

Het kan zijn dat u met uw sportactiviteit een evenement organiseert waardoor het nodig is een melding te doen of een evenementenvergunning aan te vragen. Twijfelt u hierover? Doe dan de evenementenscan op onze website.

Heeft u nog aanvullende vragen? Neemt u dan contact met ons op via sport@lansingerland.nl