Oude en nieuwe gemeenteraad

Dit nieuwsbericht is verlopen.
31 maart 2022, 15.55 uur

Op dinsdag 29 maart werd in de laatste raadsvergadering afscheid genomen van de oude raad. Een enkeling ontving een koninklijke onderscheiding voor hun jarenlange lidmaatschap van de gemeenteraad. De raad stelde ook vast dat alle nieuwgekozen raadsleden worden toegelaten tot de raad.

De nieuwe raad werd op woensdag 30 maart tijdens de eerste raadsvergadering geïnstalleerd door burgemeester Pieter van de Stadt.

Na duiden een nieuw college vormen

Na de verkiezingen op 14,15 en 16 maart werd WIJ Lansingerland met 7 zetels de grootste van de gemeente. Daarna volgden: Leefbaar 3B (7 zetels), CDA (6 zetels), VVD (5 zetels), D66 (3 zetels), ChristenUnie (3 zetels), GoenLinks (1 zetel), PvdA (1 zetel).

  • WIJ Lansingerland: Leon Hoek, Petrine van Olst, Jan Jumelet, Chantal van Weede, Mark Bik, Bianca Boonstra en Abdel Afalah.
  • Leefbaar 3B: Don Van Doorn, Carin Van Rooijen, Jan Pieter Blonk, Marjolein Gielis, Leon Erwich, Johan Philippens en Machiel Crielaard.
  • CDA: Nelleke Bouman, Frans Ammerlaan, Dave Bergwerff, Job Halkes, Jan-Willem Van den Beukel en Charles van Harn.
  • VVD: Matthijs Machielse, Ed van Santen, Marloes Draak, Ivo de Graaf en Christiaan Toussaint.
  • D66: Ineke den Heijer, Michiel Muis en Brecht Weerheijm.
  • ChristenUnie: Kees-Willem Markus, Paul Lieverse en Arjen Hofman.
  • GoenLinks: Marko Ruijtenberg.
  • PvdA: Petra Verhoef.

De lijsttrekkers hebben op 22 maart de verkiezingsuitslag tijdens het duidingsdebat geanalyseerd. Vragen als: wat zegt de verkiezingsuitslag en welke boodschap hebben we van de kiezers meegekregen passeerden de revue. Tijdens dat debat keken de lijsttrekkers ook vooruit. De vraag: hoe gaan we samenwerken en wat kunnen de kiezers van ons verwachten stond daarin centraal.

Tijdens het duidingsdebat heeft de raad Ewald van Vliet gevraagd als informateur. Zijn opdracht is, te onderzoeken welke partijen bereid zijn om in een constructieve samenwerking een coalitie te vormen. Daarbij moet die coalitie ook kunnen rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad. Inmiddels worden met alle 8 fracties gesprekken gevoerd.

Meer nieuws

Snoeiafval gratis aan huis opgehaald

Feestelijke eerste paal Casa Cadanza

Gevolgen Spreidingswet voor Lansingerland