Onthulling informatiebord Groene Tuinen in Energiewinkel

1 november 2022, 10:09 uur

Vanaf 31 oktober kunnen inwoners van Lansingerland bij de Energiewinkel in Berkel en Rodenrijs ook terecht voor vragen over het klimaatadaptiever maken van de tuin. Met andere woorden een groene tuin met genoeg bloemen voor onze inheemse insecten. Wethouder Muis en Menno van der Woude, vrijwilliger en tevens voorzitter van de energiecoöperatie Nieuwe Lansinger Stroom, onthulden daar op deze dag het grote bord met diverse folders over nut en noodzaak van groene tuinen.

Tuinen groener maken

“Ik zie nog steeds huizen waarvan de achtertuinen volledig betegeld zijn,” vertelt Muis. “Dat is jammer. Als het hard regent stroomt het regenwater zo het riool in. Onze riolen kunnen het water bij de huidige hoosbuien niet meer aan. Het gevolg is dat de straten blank komen te staan. Tijdens hete dagen geeft bestrating bovendien warmte af. Ook een reden om tuinen groener te maken. Ik ben blij met dit bord. Het is de eerste stap om mensen over te halen en te motiveren zelf ook in de tuin aan de slag te gaan.

Tijd voor actie

Wateroverlast, droogte en hitte zorgen voor veel schade. Arcadis heeft uitgerekend dat als wij niets doen de kosten om de schade te verhelpen in Lansingerland kunnen oplopen tot 587 miljoen. Ook blijkt dat de afgelopen 120 jaar 85% van de Nederlandse inheemse planten- en diersoorten uitgestorven is. Het is echt tijd voor actie.”

Menno van der Woude is het met wethouder Muis eens. “Dit bord en de informatie die wij daarover kunnen geven, zijn een aanvulling op ons aanbod. Wij geven tot nu toe met name advies over hoe je kunt besparen op de energierekening door bijvoorbeeld beter te isoleren. Maar wat veel mensen niet weten, is dat een groene tuin ook energie kan besparen. Bijvoorbeeld een struik tegen een muur die veel wind vangt. Zo’n struik is een bescherming voor de buitenmuur. Een groen dak zorgt voor een beter rendement van zonnepanelen. Bomen en de bijkomende schaduw kunnen op de gevoelstemperatuur wel een verschil maken van 10 graden. Een groene tuin kun je dus zien als een groene en natuurvriendelijke airco! Voor mij gaan groene tuinen en energiebesparing hand in hand.”