Leerzame bijeenkomst energiebesparing

Dit nieuwsbericht is verlopen.
21 november 2022, 16:56 uur

De vrijwilligersorganisaties van Humanitas, SchuldHulpMaatje en Nieuwe Lansinger Stroom hebben de handen ineen geslagen. Op 8 november organiseerden zij een informatieavond waarin aan de vrijwilligers van Humanitas en SchuldHulpMaatje werd uitgelegd welke besparingsmogelijkheden er zijn voor gas- en elektriciteitsverbruik.

Veel inwoners in Lansingerland maken zich grote zorgen om de sterk gestegen energieprijzen. Bij nieuwe flexibele contracten zijn de maandelijkse voorschotten voor energie fors gestegen, waardoor een toenemend aantal huishoudens moeite heeft om financieel rond te komen. Als consument heb je niet veel invloed op het huidige hoge prijsniveau, maar wel op het verbruik van energie. De vrijwilligers van Humanitas en SchuldHulpMaatje kunnen de informatie nu delen met de inwoners, die zij thuis al bijstaan met financiële vraagstukken.

Ondersteuning vanuit overheid

Na een kort welkomstwoord van Hetty Middelman (Humanitas Thuisadministratie) en Jan den Uil (SchuldHulpMaatje) vertelde Eline van Wel, beleidsadviseur duurzaamheid en energie van gemeente Lansingerland eerst hoe Lansingerland bezig is met duurzaamheidstrajecten en welke landelijke ondersteuning er al is ter bestrijding van energiearmoede. Een mooi voorbeeld daarvan is het volgend jaar in te voeren prijsplafond. Daarna legde ze uit welke ondersteuning de gemeente zelf biedt voor inwoners met een laag inkomen via diverse fondsen en regelingen, maar ook via de energietoeslag van 1.300 euro in 2022 en 2023.

Met kleine ingrepen toch veel besparen

Het grootste deel van de avond was gereserveerd voor Jan Boonekamp. Jan werkt als vrijwilliger bij de Energiewinkel in Berkel en Rodenrijs en komt ook als energiecoach bij inwoners van Lansingerland thuis. Hij legt graag uit hoe een woning duurzamer gemaakt kan worden en ook hoe eenvoudig het is om met slechts kleine ingrepen veel te besparen op de energierekening. Hij wist de vrijwilligers te boeien met zijn waardevolle besparingstips en zijn ervaringen bij zijn vele afgelegde thuisbezoeken in Lansingerland. Jan sprak heel inspirerend, hetgeen een goede interactie met de toehoorders ontlokte. Zijn belangrijkste boodschap: pas je gedrag aan om energie te besparen. Daarbij is het van belang om samen met huisgenoten energie te besparen, een stappenplan te maken en het effect van wat je doet te registreren. Zo bleek de informatieavond heel leerzame te zijn, waarmee de vrijwilligers van Humanitas en SchuldHulpMaatje nog beter in staat zijn hun deelnemers bij te staan.

Keukentafelgesprekken

Naast de energiewinkel, waar iedere inwoner van Lansingerland gratis informatie kan inwinnen over het energiezuiniger maken van de woning, kunnen huiseigenaren ook vragen of een energiecoach thuis langs wil komen om hun specifieke besparingsmogelijkheden ‘aan de keukentafel’ te bespreken. U kunt een keukentafelgesprek aanvragen via de website van het Energieloket Lansingerland. De gemeente Lansingeland is momenteel in samenwerking met 3B wonen bezig om binnenkort ook energiecoaches in te zetten voor inwoners met een huurwoning.