Leefgeld voor vluchtelingen uit Oekraïne

8 april 2022, 09:00 uur

Vanaf 1 april hebben gevluchte Oekraïners die ingeschreven staan in een Nederlandse gemeente recht op een maandelijks bedrag aan leefgeld en een toelage. De rijksoverheid heeft de gemeente gevraagd om dit uit te betalen.

Wanneer heeft een vluchteling uit Oekraïne recht op leefgeld?

  1. Elk persoon die leefgeld wil ontvangen moet zijn ingeschreven in de gemeente Lansingerland.
  2. Elk persoon heeft een Burgerservicenummer nodig.
  3. Elk persoon moet zich kunnen identificeren.

Per huishouden heeft u een bankrekening nodig om het geld te ontvangen. Indien u deze niet heeft kunt u een prepaid moneycard van ons krijgen. Deze moneycard is echter pas vanaf 20 april beschikbaar. U moet dan wat langer wachten op de afspraak en het geld.

Wat moet u doen om maandelijks leefgeld en een toelage te ontvangen?

U moet een aanmeldingsformulier invullen op het gemeentehuis. Wij controleren uw gegevens en kijken of u recht heeft op het leefgeld en de toelage. Vanaf volgende week maandag kunt u op het gemeentehuis langskomen. Wij vragen u vooraf een afspraak in te plannen via ons callcenter: 010 800 4000.

Na aanmelding ontvangt u leefgeld van € 260 per persoon per maand

Dit bedrag is gelijk voor volwassenen en kinderen. U kunt hier bijvoorbeeld eten, kleding en andere persoonlijke spullen van kopen.

Daarnaast ontvangt u een toelage per persoon per maand

Dit bedrag verschilt voor volwassen en kinderen. Volwassenen ontvangen € 215 per maand extra en kinderen € 55 per maand. U kunt dit geld gebruiken voor bijvoorbeeld openbaar vervoer, familiebezoek of sport. Ook kunt u het geld gebruiken om bij te dragen aan de kosten van het gasthuishouden, maar dit is niet verplicht.

Inloopspreekuur

Naast het leefgeld hebt u mogelijk vragen over nog veel meer zaken. Binnenkort zal er een wekelijks inloopspreekuur beschikbaar zijn. Wij informeren u hier zo snel mogelijk over.

Naast het leefgeld hebt u mogelijk vragen over nog veel meer zaken. Binnenkort zal er een wekelijks inloopspreekuur beschikbaar zijn. Wij informeren u hier zo snel mogelijk over.

Nog vragen?

Bel ons op (010) 800 4000.