Kinderen nemen de raadzaal over in Lansingerland

Dit nieuwsbericht is verlopen.
16 mei 2023, 10.34 uur

“Ik wilde al de politiek in, maar nu ben ik nog meer geïnspireerd!” Eén van de reacties van de leerlingen van groep 7b van OBS Groenehoek die op maandag 15 mei de raadzaal overnamen. De kinderen deden het spel Democracity en moesten moeilijke afwegingen maken bij het bouwen van hun stad. Gelukkig werden ze geholpen door echte raadsleden.

Politieke partijen

De kinderen begonnen met het maken van vier politieke partijen. Inclusief slogan en partijprogramma. Zoals TVVG (Tegen Vervuiling Voor Groen) die meer groen wil vanwege het milieu én om lekker tot rust te komen. Of TVMD (Toekomst Voor Mens en Dier) die pleit voor ruimte voor kinderen en meer geld voor zorg. Ze moesten goed beargumenteren waarom de stad behoefte had aan een bepaalde voorziening, zoals een dierenasiel, daklozenopvang, ziekenhuis of speeltuin. Bij te weinig stemmen ging het namelijk mooi niet door. Twee echte raadsleden coachten de leerlingen bij het spel.

Vragenrondje

Tot slot mochten de leerlingen de raadsleden vragen stellen. Van ‘Hoe oud bent u?’ tot ‘Waarom ligt er nog geen kunstgras op ons voetbalveldje?’, ze kregen overal antwoord op. De komende weken volgen nog 8 schoolklassen. Met Democracity wil de gemeenteraad jonge inwoners meer bij het raadswerk betrekken. Als dit jaar een succes is, doen we het volgend jaar weer.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over Democracity en/of wilt u ook dit spel spelen met uw klas? Mail dan naar griffie@lansingerland.nl en we nemen contact met u op.

Meer nieuws

Uw zorgverzekering voor minder geld

Genomineerden Vrijwilligersprijs 2023