Glazen Radiohuis in het teken van lezen en schrijven

8 september 2023, 08.15 uur
Foto: Sebastiaan Barel

In Lansingerland heeft 3 procent van de inwoners moeite met basisvaardigheden zoals lezen, schrijven, rekenen en online goed je weg kunnen vinden. Hierdoor lopen zij in hun dagelijkse leven tegen allerlei uitdagingen aan. In deze Week van Lezen en Schrijven (8-15 september) vragen diverse organisaties aandacht voor laaggeletterdheid en de aanpak ervan. Dit gebeurt in onze regio via een Glazen Radiohuis waar diverse inspirerende interviews over dit onderwerp plaatsvinden.

Op donderdag 7 september was wethouder Leon Hoek te zien en te horen in het Glazen Radiohuis in de Dorpsstraat in Zoetermeer. Hij vertelde onder andere over de plaats van lezen in zijn leven en hoe de gemeente Lansingerland de strijd aangaat tegen laaggeletterdheid. Zijn interview is terug te horen en te zien via de website van het Glazen Radiohuis.    

Week van Lezen en Schrijven

In de landelijke Week van Lezen en Schrijven (8 -15 september) wordt via het Glazen Radiohuis in onze regio extra aandacht gevraagd voor het belang van de aanpak van laaggeletterdheid. Het Glazen Huis is een initiatief van Stichting Cineac Den Haag in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven en de aangesloten gemeenten van de arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal, waar Lansingerland onder valt. Het huis staat van 6 tot en met 9 september in de Dorpsstraat in Zoetermeer. Daarna (t/m 15 september) staat het op verschillende andere plekken in de regio. Van buiten kunnen voorbijgangers zien en horen wat er binnen gebeurt. De uitzendingen zijn ook te volgen via Feel Good Radio, www.glazenradiohuis.nl en via de ether op DAB+ kanaal 5C en 11B. Elke dag staat er een gemeente of een onderwerp centraal. Op donderdag 7 en vrijdag 8 september is er extra aandacht voor Lansingerland.

Regionale aanpak

In de strijd tegen laaggeletterdheid trekken de gemeenten Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Voorschoten, Wassenaar en Zoetermeer samen op. Zij tekenden dit voorjaar de samenwerkingsovereenkomst laaggeletterdheid/WEB (Wet Educatie en Beroepsonderwijs) 2023-2024. Hierin staat onder andere hoe de gemeenten gezamenlijk laaggeletterdheid proberen te verminderen. Ook worden er regionale themabijeenkomsten georganiseerd om kennis en ervaring te delen over het herkennen van laaggeletterdheid.

Taalhuis

Inwoners uit Lansingerland die willen leren lezen, schrijven, rekenen of hun digitale vaardigheden willen verbeteren, kunnen binnenlopen bij het Taalhuis van Bibliotheek Oostland. Hier krijgen zij advies over wat het beste bij hen past, bijvoorbeeld samen lezen in het Taalhuis of een cursus ‘Geld en Taal’ volgen van TopTaal in Lansingerland of een uitgebreid taaltraject volgen via NLTraining in Zoetermeer. Meer informatie over het Taalhuis vindt u op de website van Bibliotheek Oostland. Vragen over de cursussen van TopTaal en NLTraining kunt u stellen aan de gemeente Lansingerland via telefoonnummer 010 800 4000.

Meer nieuws

Verkeerstellingen

Uitnodiging bewonersavond over veiligheid

Berkel Centrum bruist!