Fietsverbinding Berkels Dijkje is bijna gereed

27 september 2021, 13:22 uur

Wat is er allemaal al gerealiseerd?

Aannemersbedrijf Damsteegt werkte afgelopen weken hard aan het project fietsverbinding Berkels Dijkje. Zo is de huidige verkeersbrug gesloopt en is er een nieuwe verkeersbrug voor terug gebouwd met een landelijke uitstraling. Naast deze werkzaamheden is ook de rotonde aangepast, nieuw asfalt op de wegen, straatwerk opgeknapt en is duurzame ledverlichting geplaatst. Het laatste onderdeel van de werkzaamheden is het plaatsen van de fietsbrug.

Om haar duurzaamheidsambities kracht bij te zetten, heeft gemeente Lansingerland ervoor gekozen om de fietsbrug te realiseren met een 3D-geprint brugdek van gerecycled kunststofafval. De hoofddraagconstructie van de brug bestaat volledig uit gerecycled materiaal. Bovendien is de brug na einde levensduur weer volledig in te zetten als grondstof voor nieuwe bruggen. Dit maakt de brug volledig circulair.

Het productieproces door middel van 3D printen van kunststof is innovatief. Qua printtechniek is er nog ontzettend veel te ontdekken. Dit geldt ook voor de materiaaleigenschappen en het materiaalgedrag. Een kleine wijziging in de printerinstellingen of een licht gewijzigde materiaalsamenstelling heeft tal van (on)voorziene consequenties. Dit heeft ertoe geleid dat we onze verwachtte realisatiedatum iets moeten bijstellen.

Planning

De verwachting is dat we eind oktober 2021 deze innovatieve duurzame brug buiten kunnen plaatsen. Daarmee krijgt gemeente Lansingerland straks de primeur met de grootste 3D geprinte brug van kunststofafval van Nederland.

Bereikbaarheid Berkels dijkje

In de periode tot aan de plaatsing van de fietsbrug is het nieuw aangelegde fietspad op het Berkels Dijkje afgesloten. Hiervoor geldt de huidige omleidingsroute die met bewegwijzeringsborden wordt aangegeven.

Informatie

Wij vinden het belangrijk dat u goed bent geïnformeerd en snel antwoord krijgt op uw vragen. Op www.lansingerland.nl/berkelsdijkje leest u meer over het project. Voor algemene en specifieke vragen kunt u bellen naar de gemeente Lansingerland (010) 800 40 00 en vragen naar Margriet Luth (projectmedewerker).

Meer nieuws

Nieuw schoolplein geopend!

Resultaten vragenlijst Burgerparticipatie