De Nationale Klimaatweek

Dit nieuwsbericht is verlopen.
27 oktober 2022, 16.13 uur

Om nóg meer burgers en organisaties te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat, wordt van 31 oktober t/m 6 november 2022 de Nationale Klimaatweek georganiseerd. Ook gemeente Lansingerland doet mee. Op 31 oktober vindt de onthulling plaats van het Informatiebord Groene Tuinen en op 1 november wordt er bekend gemaakt wie de mooiste voortuinen in Lansingerland hebben.

Samen gaan we de uitdagingen aan

“Het klimaat verandert, extreem weer komt vaker voor, Rusland draait de kraan voor aardgas verder dicht waardoor de energieprijzen enorm stijgen. Maar het is niet alleen ons energiegebruik waar we aandacht aan moeten besteden. Onze leefomgeving heeft ook aandacht nodig. Op 31 oktober onthul ik daarom ons informatiebord over groene tuinen in de Energiewinkel. En op 1 november vindt de prijsuitreiking plaats van de mooiste voortuinen in Lansingerland. Ook een goed voorbeeld van wat een mooie tuin kan bijdragen aan de leefomgeving en ervoor zorgt dat we in de straten droge voeten houden. Samen met u gaan we deze uitdagingen aan!,” aldus wethouder Duurzaamheid Michiel Muis.

Onthulling informatiebord Groene Tuinen

Op maandag 31 oktober onthult wethouder Michiel Muis om 15.30 uur het Informatiebord Groene Tuinen in de Energiewinkel op de Herenstraat 28 in Berkel en Rodenrijs. Dit klimaatbord hangt vol met tips over het vergroenen van de tuin, energiebesparing in de tuin en over het nut van bomen. Vanaf deze datum kunt u ook voor andere tips over tuinen en energiebesparing terecht bij de vrijwilligers van de Energiewinkel.

Prijsuitreiking mooiste voortuin

Jaarlijks gaat een team van de lokale Groei en Bloei afdeling op de fiets door Lansingerland om voortuinen te beoordelen. Alle wijken worden 1x per 5 jaar ‘gekeurd’. “De mensen weten niet dat we de wijken bezoeken. Het is dus een keuring van de actuele situatie waarbij men niet extra ‘z’n best gedaan heeft’ om de tuin mooi te maken. Het gaat om vanaf de weg zichtbare voortuinen. Wij gaan twee keer langs in mei en in de nazomer,” vertelt Ria Breugem, een van de vrijwilligers. Ria heeft al vele jaren de voortuinenkeuring onder haar hoede. Op dinsdag 1 november worden de mooiste voortuinen gepresenteerd in de Trouwzaal van het Gemeentehuis in Lansingerland en reikt wethouder Muis om 20.00 uur de prijzen uit.

Waarom de Nationale Klimaatweek?

Veel Nederlanders zijn al goed bezig en besparen energie. Dit is het moment om bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten en meer te besparen. Veel overheden, bedrijven en huishoudens helpen al mee en leven steeds duurzamer. Dat is goed voor ons allemaal, een groener Nederland én onze portemonnee. Maar er moet nog veel gebeuren om de afgesproken CO2-doelen te behalen. Om nóg meer burgers en organisaties te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat wordt de Nationale Klimaatweek georganiseerd.

Meer informatie

Volgende week staan onze social media in het teken van De Nationale Klimaatweek en delen we iedere dag een inspirerend voorbeeld of tip.

Wilt u meer weten over duurzaamheid? Neem dan een kijkje op onze duurzaamheidspagina’s. Heeft u een vraag of opmerking? Dan kunt u een mail sturen naar duurzaam@lansingerland.nl.