Basisscholen De Poolster en Pius X gaan voor een afvalvrije school

Dit nieuwsbericht is verlopen.
26 augustus 2022, 15.32 uur

Afval scheiden en zwerfafval zijn belangrijke thema’s voor zowel een schone leefomgeving als een duurzame toekomst. Daarom biedt gemeente Lansingerland het project ‘Afvalvrij voor Scholen’ aan. Het doel van dit project is leerlingen op een laagdrempelige manier bezig te laten zijn met hergebruik van grondstoffen en een schone leefomgeving. Jong geleerd is immers oud gedaan! 

Basisschool De Poolster en Basisschool Pius X zijn het nieuwe schooljaar gestart met dit project. Nadat de leerlingen na een heerlijke zomervakantie terugkwamen in de klas, troffen zij nieuwe afvalbakken aan. De nieuwe afvalbakken maken het mogelijk om afval in de klas te scheiden.  

Feestelijke opening

Op woensdag 24 augustus is het project feestelijk geopend op het schoolplein van beide scholen. Tijdens deze interactieve kick-off werd met de klassenvertegenwoordigers een afvalspel gespeeld. Op deze manier maakten de leerlingen kennis met de nieuwe afvalbakken én het scheiden van afval in de klas.

Op beide scholen worden ook nog gastlessen gegeven om het belang van recycling en de waarde van grondstoffen verder toe te lichten. De gastlessen worden verzorgd door de enthousiaste gastdocenten van De Bries.

Recycling dankzij Renewi en gemeente Lansingerland

In de klassen wordt afval nu dus gescheiden. Denk aan: plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken (PMD), oud papier, groente- en fruitschillen. Dankzij de samenwerking tussen afvalinzamelaar Renewi en gemeente Lansingerland kunnen deze afvalstromen gescheiden worden opgehaald en gerecycled worden.