“Gewoon een schouderklopje, hand of high five aan de leerlingen geven, dat mis ik echt.”

Dit nieuwsbericht is verlopen.
11 november 2020, 08.41 uur

In ‘En jij’ vertellen Lansingerlanders over hun leven in coronatijd. Maak deze week kennis Jaco Speksnijder (46). Jaco is docent techniek en dierverzorging bij vmbo en mbo van de Melanchthon Business School in Bleiswijk. Als teamleider houdt hij zich ook bezig met organisatorische zaken.

Wat is er voor jou persoonlijk veranderd sinds de komst van het coronavirus?

“In eerste instantie het thuis werken. Tussen alle gezinsleden een eigen plekje vinden viel helemaal niet mee. Thuis is het natuurlijk hartstikke gezellig, maar werk en privé gescheiden houden is best wel lastig. Daarbij miste ik zowel mijn collega’s als de leerlingen van het vmbo en de mbo-studenten. Wat mooi is: de digitalisering heeft sinds begin maart, toen de school plotsklaps moest sluiten, een enorme vooruitgang geboekt. Denk aan het verzorgen van online lessen en online vergaderen. Het geven van praktische instructie leek onmogelijk en is nog steeds een lastig verhaal. Zoals bijvoorbeeld bij het leren scheren van de koeien voor het vak dierverzorging. Ik heb daarvoor via de digitale lessen zoveel mogelijk theoretische kennis behandeld en vervolgens uitleg gegeven over de benodigde instrumenten. Het eigenlijke ‘doen’ was naar een later moment verschoven. Het is mooi om te vertellen dat we het geleerde inmiddels in de praktijk hebben gebracht nu de leerlingen weer in groepjes naar school komen.”

Wat mis je het meest en hoe is dat te vervangen?

“Gewoon een schouderklopje, hand of high five aan de leerlingen geven, dat miste ik echt. Persoonlijk contact is niet te vervangen. Natuurlijk kon je online lessen geven, complimenten uitdelen en er voor leerlingen zijn. Maar dat is toch niet hetzelfde. Een hele mooie bijkomstigheid is natuurlijk, dat door thuis te werken de band binnen mijn gezin zeker hechter is geworden.”

Heb je zelf creatieve oplossingen gezocht?

“Voor mij en mijn gezin was dit hèt moment om een hond te nemen. Het stond al op ons verlanglijstje maar juist nu geeft het zoveel plezier en afleiding. Ik ga nu ook vaker naar buiten en geniet van al het moois in de natuur. Op het werk zag ik dat sommige collega’s die fulltime les geven het erg zwaar hadden. Er moest, naast hun eigen lessen, veel worden ingevallen en de mailtjes en appjes stonden en staan nog steeds niet stil. Als school hebben we een ‘plan B’ bedacht. Hierbij krijgen al onze kinderen sinds de zomervakantie gewoon les op school. Vmbo volledig en mbo in kleine clubjes. Er is goed gekeken naar prioriteiten en welke vakken we minder vaak op het rooster zetten. Hierdoor ontstaat er ruimte bij collega’s om in te springen bij examenklassen of voor collega’s die thuis werken. Dit hebben we met elkaar goed kunnen organiseren.”

Is er een nieuwe kans op je pad gekomen?

“Ohhh zeker. Ik zie ook best veel positieve kanten. Denk aan de reistijd. Online lessen geven, effectiever vergaderen en examineren online. Maar ook lessen geven in kleinere groepen zolang dit mogelijk is. Het helpt de leerlingen omdat ze hierdoor meer aandacht krijgen.”

Heb je een waardevolle tip voor anderen?

“Vooral proberen te relativeren en te genieten van wat er wèl is.”

Tekst: Andrea van der Houwen
Fotografie: Ariane Kok