“Kijk in een tijd zoals nu of je iets voor een ander kan betekenen”

Dit nieuwsbericht is verlopen.
3 november 2020, 08.00 uur

In ‘En jij’ vertellen Lansingerlanders over hun leven in coronatijd. Maak deze week kennis met Arno Ganahl (39) eigenaar van Brasserie Edelweiss. Hij komt uit een Oostenrijkse horecafamilie en startte twaalf jaar geleden deze brasserie, één van de eerste horecazaken in het nieuwere gedeelte van het winkelcentrum van Berkel en Rodenrijs.

Wat is er voor jou persoonlijk veranderd sinds de komst van het coronavirus?

“De tijd stond als het ware even stil in maart. Opeens had ik veel tijd voor privé. Je bent ontregeld maar dat bedoel ik niet meteen negatief. Je moest proberen die tijd op te vullen. Ik speelde minstens twee uur per dag op mijn gitaar en wandelde veel met mijn gezin en onze hond, ook eens op hele andere plekken dan gewoonlijk.

Zakelijk gezien legde ik alles tegen de meetlat. Ik overdacht wat we tot dan toe gedaan hadden en keek meteen wat je zou kunnen doen op het gebied van afhalen, bezorgen en de webshop. Ik zag het als een uitdaging. In de zomermaanden is in goede samenspraak met de gemeente ons terras vergroot. Wij konden toen weer volledig draaien, met inachtneming van de coronaregels natuurlijk en zijn voor het eerst ’s ook avonds open gegaan. Het is een geluk om een hecht team te hebben waarmee je dit samen oppakt.”

Wat mis je het meest en hoe is dat te vervangen?

“Nu we in een nieuwe periode van sluiting zitten, besef ik nog meer dat ik in de zaak de oudere mensen mis die hier regelmatig een kopje koffie met elkaar drinken en hun krantje lezen. Voor die sociale functie voel ik mij verantwoordelijk. Het doet echt een beetje pijn als ik hen voor de gesloten deur zie staan. Het is ook ongewis hoe lang dit gaat duren. Voor mijzelf mis ik het om even lekker ergens te gaan lunchen of een wijntje te drinken, maar dat is op te lossen door het thuis gezellig te maken.”

Heb je zelf een creatieve oplossing bedacht?

“Er komt een economische ramp op ons af en natuurlijk ben je beperkt als ondernemer, maar samen met de collega’s van Edelweiss hebben we de routine van het afhalen en bezorgen, zoals we dat in de eerste periode deden, weer snel opgepakt. Als nieuwe uitdaging zie ik het creëren van een beleving bij de mensen thuis. Onze bekende Oostenrijkse specialiteiten zijn daarom ook in de webshop te vinden. Maar we gaan nog een stapje verder: zoals het ontwikkelen en bereiden van een apfelstrudel die men in de vriezer kan bewaren en op een gewenst moment zelf afbakt. Je hebt dan meteen een heerlijke geur en de sfeer van de wintersport in huis.”

Is er een nieuwe kans op je pad gekomen?

“De tijd die ik kreeg om vaker bij mijn gezin te zijn kun je als een kans zien. Ik zeg altijd: ik werk om te leven en leef niet om te werken.”

Heb je een waardevolle tip voor anderen?

“Kijk in een tijd zoals nu of je iets voor een ander kan betekenen. Het kan heel simpel zijn: een kaartje sturen, een praatje maken of iemand helpen met de boodschappen.”

Tekst: Andrea van der Houwen
Fotografie: Ariane Kok

Meer nieuws

Uitnodiging voor de 4 mei herdenkingen

Gratis bezorgen reisdocumenten