« Terug naar overzicht

“Niet alles is mogelijk maar we moeten het toch met elkaar doen”

In ‘En jij’ vertellen Lansingerlanders over hun leven in coronatijd. Maak deze week kennis met Joost Ammerlaan, 39 jaar, mede-eigenaar van Bakker Ammerlaan, een familiebedrijf met 29 winkels en een bakkerij. Lees wat er voor hem en zijn bedrijf is veranderd en welke tips hij heeft.

Joost Ammerlaan (39) is mede-eigenaar van Bakker Ammerlaan. De bakkersfamilie runt 29 winkels en een bakkerij.

Wat is er voor jou persoonlijk veranderd sinds de komst van het coronavirus?

“Natuurlijk ervaar ik minder sociale interactie. Maar ik realiseer mij dat we dat nu even moeten slikken. Gewoon je contacten op een andere manier proberen goed te houden en wat vaker bellen met je vrienden. Gelukkig kan ik wekelijks sporten. Ik besef wel dat het bijvoorbeeld voor studenten veel ingewikkelder is en ook voor ouderen die geïsoleerd leven is het een ander verhaal. Wat het werk betreft zie je dat het in onze winkels goed draait. Daarnaast merken wij dat een deel van onze afnemers het zwaar heeft omdat zij in de branche zitten die hard wordt geraakt. Ik zie om mij heen dat dit ook veel impact heeft op de maatschappij. Zoals bij onze koffieleverancier. Hij gebruikt verpakkingsmateriaal dat afkomstig is van een sociale werkplaats. Als dat niet meer nodig is zijn de mensen die daar werken zomaar opeens hun dagbesteding kwijt.”

Wat mis je het meest en hoe vervang je dat?

“Eigenlijk mis ik een bepaalde ontspannenheid. Je moet steeds overal scherp op blijven. Het gaat gelukkig goed met mijn gezin en de familie. Onze kinderen zijn drie en zes jaar oud dus hen even kort knuffelen kan gelukkig weer wel.”

Heb je zelf een creatieve oplossing bedacht?

“Net als bij vele collega-ondernemers is sinds de coronatijd ook voor ons alles anders. We moeten steeds snel schakelen. Wij zijn in de winkels meteen gestart met een looprichting, strepen op de grond en het plaatsen van desinfecterende middelen en spatschermen, gevolgd door het dwingende advies aan onze medewerkers voor het dragen van mondkapjes. Zij tonen al die tijd al veel veerkracht en doen wat ze kunnen. Al vanaf het begin zagen we de ernst van de situatie onder ogen maar na de zomer zijn we met z’n allen nog meer naar de regels gaan leven. In de bakkerij in Bleiswijk is gelukkig veel ruimte. We kijken erg goed naar de plekken waar het iets lastiger is om afstand te houden. Je hebt verantwoording naar je mensen en we zijn allemaal een radertje in het grote geheel. De medewerkers denken zelf ook mee en we maken het bewustzijn consequent bespreekbaar. En, vaak handen wassen is bij ons natuurlijk al heel gewoon met het oog op de hygiëne. Het instrueren van het personeel voor dit najaar doen we nu op een andere manier. Zo maken we binnenkort een filmpje over de manier waarop pepernoten gemaakt worden. Dat wordt vervolgens gedeeld met de medewerkers.”

Is er een nieuwe kans op je pad gekomen?

“Als kans zie ik dat wij ons met z’n allen meer bewust zijn dat niet alles vanzelfsprekend is.”

Heb je een waardevolle tip voor anderen?

“Niet alles is mogelijk maar we moeten het toch met elkaar doen, daarbij hoop ik dat we het leuk met elkaar blijven hebben.”

Tekst: Andrea van der Houwen
Fotografie: Ariane Kok