“Probeer dingen te doen waar je blij van wordt”

Dit nieuwsbericht is verlopen.
8 oktober 2020, 14:55 uur

In ‘En jij’ vertellen Lansingerlanders over hun leven in coronatijd. Aan het woord komen mensen met verschillende achtergronden. Maak als eerste kennis met Levi, 18 jaar. Hij woont in Bergschenhoek en volgt de opleiding voor Intercedent (job agent) aan het Albeda college. Lees wat er voor hem is veranderd en welke kansen hij op zijn pad is tegengekomen.

Wat is er voor jou persoonlijk veranderd sinds de komst van het coronavirus?

“Van de ene op de andere dag kon ik niet meer sporten en hoefde ik niet meer naar school. Onze generatie is druk bezig met alles ‘uit te vinden’, dan komt dit toch wel hard aan. Wel was al binnen een week het online lesgeven geregeld. Aan de ene kant word ik  meer gemotiveerd van thuis studeren, maar ik vind fysiek les krijgen toch beter. We zaten met z’n vijfentwintigen op het computerscherm. De optie om je hand op te steken was er wel, de docent zorgt dan dat niet iedereen door elkaar gaat praten en als je later nog een vraag hebt kun je een mailtje sturen. Maar dat je toen niet even met iemand apart kon gaan zitten miste ik wel. Na de zomer zijn we begonnen met drie dagen online les en gaan we twee dagen naar school.”

Wat mis je het meest en hoe vervang je dat?

“Dat ik mijn vrienden minder zag vond ik wel jammer, maar we gingen facetimen en als we echt contact hadden was dat steeds met dezelfde groep en op ruime afstand. Het meeste mis ik toch wel het stappen, dat kan natuurlijk niet meer. In het begin heb ik een waarschuwing van de politie gehad omdat ik met twee vrienden niet voldoende afstand hield maar intussen houd ik mij echt goed aan de regels. Ik ben nu meer thuis op vrijdag en zaterdag en dat is eigenlijk best gezellig. Je kijkt wat vaker een filmpje. Soms dacht ik in het begin: ‘zo komen we er wel snel vanaf’ maar inmiddels weet ik wel dat het iets heftigs is. Gelukkig is in mijn omgeving iedereen gezond. Maar je praat er bijna elke dag over, er verandert steeds wel iets.”

Heb je zelf een creatieve oplossing bedacht?

“Samen met drie andere jongeren zet ik mij in voor een jongerencampagne. Het is een project van onder andere de gemeente Lansingerland waarin we de jeugd bewust maken van de coronamaatregelen. We vragen naar de effecten van de coronacrisis en hoe zij hun eigen toekomst zien in Lansingerland. De campagne start eind oktober en is te volgen op Instagram @LansingerlandJeugd.”

Is er een nieuwe kans op je pad gekomen?

“Ik was net voor de coronatijd aangenomen bij Albert Heijn en daar ben ik erg blij mee. Dat werk kon gewoon doorgaan. Het werd ook steeds drukker in de supermarkten toen iedereen thuis ging werken. Gelukkig heb ik gewoon mijn tweedejaars stage kunnen doen, dat is bij veel klasgenoten niet gelukt. Het was fijn om een doel te hebben en een dagritme. Daar word ik energieker van.”

Heb je een waardevolle tip voor anderen?

“Ik zou zeggen: probeer dingen te doen waar je blij van wordt maar hou je daarbij gewoon goed aan de regels. En zorg dat je altijd een mondkapje op zak hebt.

Hopelijk gaat het dan snel weer de goede kant op!”

Tekst: Andrea van der Houwen
Fotografie: Ariane Kok