« Terug naar overzicht

Lansingerland hijst de vlag voor een betere en duurzame wereld

Dit nieuwsbericht is verlopen

De gemeente Lansingerland sloot zich vorig jaar aan bij het Gemeenten4GlobalGoals-netwerk, waarmee het een Global Goals-gemeente is geworden. Dit netwerk van Nederlandse gemeenten ondersteunt op lokaal niveau de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties op het gebied van duurzaamheid. Om deze doelen kracht bij te zetten vindt op 25 september de Global Goals Vlaggendag plaats. Ook Lansingerland zal die dag de vlag hijsen voor een betere en duurzame wereld.

De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn wereldwijde doelstellingen van de Verenigde Naties op het gebied van duurzaamheid. Denk aan de bestrijding van armoede, het breed toegankelijk maken van goed onderwijs en verantwoord en duurzaam omgaan met onze planeet. Om deze doelen goed onder de aandacht te brengen, wordt op 25 september de Global Goals Vlaggendag georganiseerd. Op die dag hijsen gemeentes van het Gemeenten4GlobalGoals-netwerk, maatschappelijke organisaties en ministeries de SDG-vlag.

Lokale initiatieven

Het evenement is ook een goede gelegenheid om een aantal plaatselijke initiatieven kracht bij te zetten. Deze initiatieven geven een goede invulling aan zowel de SDG’s als de duurzaamheidsambities van Lansingerland.

Bijenhotel

Zo staan er op verschillende plaatsen in Lansingerland bijen- en insectenhotels, onder meer in het Offenbachplantsoen en het Annie M.G. Schmidtpark. Bijen en bestuivende insecten zijn hard nodig voor stabiele ecosystemen en daarmee onze voedselproductie. Ook brengen ze een kleurrijk en divers landschap teweeg. Dit sluit aan bij de SDG’s rondom het behouden en versterken van de biodiversiteit en meer bewustwording rondom duurzame ecosystemen.

Klimaatadaptieve parkeerplaatsen

De Vogelbuurt kreeg onlangs nieuwe, groene parkeerplaatsen die helpen om regenwater makkelijker in de grond te laten weglopen. Dit helpt te voorkomen dat straten en wijken onderlopen na een forse regenbui. Tegelijkertijd gaan deze parkeerplekken ook hittestress tegen. Zo draagt Lansingerland bij aan de SDG’s rondom klimaatadaptatie.

Huis verduurzamen met energiebox

Voor het project ‘Opgewekt in Lansingerland’, een lokale community waarin tips voor energiebesparing worden gedeeld,  zijn energieboxen beschikbaar. Deze helpen huiseigenaren bij het verduurzamen van hun woning. De energieboxen worden ingepakt door medewerkers van Middin, een organisatie die werk aanbiedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.