« Terug naar overzicht

“Gooi alleen de drie P’s in het toilet”

Van links naar rechts: Bjorn Schramm (Werkbegeleider Civiele techniek), Richard Kariem (adviseur riolering en gemalenbeheer) Ramon Kraaijeveld (Programmaleider Stedelijk Water). 

De storingsdienst van de Lansingerlandse gemalen draait overuren sinds de coronacrisis is begonnen. In de 1135 gemalen wordt afval- en regenwater verzameld en afgevoerd, zodat het waterschap kan zorgen voor schoon water. Richard Kariem is adviseur riolering en gemalenbeheer bij de gemeente. Hij zorgt met zijn team dat de riolen en de gemalen goed functioneren.

Wat is er aan de hand?

“Sinds de coronacrisis zijn er meer verstoppingen in het riool en storingen bij de pompen in de gemalen. Hoe meer mensen er thuis zijn, hoe meer verkeerde spullen er door het toilet worden gespoeld.” De grote boosdoener zijn verschillende schoonmaakdoekjes die niet afbreken in het riool. Dat mensen deze doekjes meer gebruiken, bijvoorbeeld om deurknoppen en andere contactpunten in huis vaker te reinigen, is heel begrijpelijk. Goede hygiëne in huis voorkomt verspreiding van het coronavirus via de handen. “Maar die doekjes moet je dus in de prullenbak gooien, niet in de wc.”

Wat kunnen we eraan doen?

Bij verstoppingen in het gemaal gaat de storingsmonteur langs. Hij hijst de pomp uit het gemaal en haalt dan met zijn handen het vuil van de pomp. Een tijdrovend en vies klusje. “Eigenlijk is het heel simpel. Alleen de drie p’s mogen in het toilet: plas, poep en (wc-)papier. Vochtig toiletpapier is net als alle andere vochtige wegwerpdoekjes slecht voor onze gemalen. En uiteraard zijn vet, etensresten, maandverband, mondkapjes, handschoenen, medicijnen en bouwmateriaal ook niet bedoeld voor in het riool.”

Zo zien wegwerpdoekjes eruit in de pomp van het gemaal.