Terugblik 4 en 5 mei

Dit nieuwsbericht is verlopen.
6 mei 2020, 14:20 uur

In verband met de uitbraak van het coronavirus en het beschermen van onze meest kwetsbaren, is er besloten om dodenherdenking vooraf op te nemen zonder publiek. In samenwerking met RTV Lansingerland is er een reportage gemaakt over de oorlogstijd in Lansingerland, de speech van burgemeester Pieter van de Stadt en de kransleggingen bij de herdenkingsmonumenten in Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk. De reportage werd op 4 mei uitgezonden via RTV Lansingerland en is terug te kijken via YouTube.

Om een gevoel van samen herdenken en eren te creëren werden de monumenten in de avond aangelicht en scheen er een rood wit blauwe lichtbundel de lucht in vanaf alle monumenten. Ter nagedachtenis aan hen die vielen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en in missies nadien.

75 jaar bevrijding

Voor 75 jaar bevrijding waren er hele andere plannen en festiviteiten in voorbereiding door de Oranje comités van Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk. Helaas zijn al deze festiviteiten eind maart afgelast. Voor 5 mei en het in gedachten vieren van 75 jaar bevrijding ontvingen de winkeliers een vlag  met 75 jaar bevrijding om met elkaar massaal te vlaggen.

Gedicht

Mark Boninsegna: “Ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog schreef ik als gemeentedichter van Lansingerland voor 4/5 mei het gedicht ‘Oorlogsdans’. Het gedicht is gebaseerd op verhalen die mijn vader mij over de oorlog vertelde.”

Oorlogsdans

 

nog steeds huilt mijn vader

woorden over de oorlog

waarin hij geboren is

 

dansend op zijn klompen

in de keuken voor de moffen

met onder hem schuilen

een straat vol

jongens en mannen

 

net als de Canadees

Richard Olaf Fagstad

die als staartschutter

te laat uit het Vliegende Fort

sprong zijn dood tegemoet

 

en mijn vader dacht

dat de oorlog toen

voorbij zou zijn

 

maar het dansen moest nog beginnen