Situatie ondernemers gaat mij aan het hart

Dit nieuwsbericht is verlopen.
14 april 2020, 14.07 uur
Jan Willem van den Beukelaar

In de aanpak om het coronavirus onder controle te krijgen, zie ik dat veel ondernemers keihard geraakt worden. Niet alleen worden ze geraakt in de bedrijfsvoering maar ook als werkgever. Wethouder Jan-Willem van den Beukel sprak in de afgelopen weken met een aantal ondernemers: “Hun situatie gaat mij aan het hart. Het is een onzekere periode, die helaas ook nog wel een tijd gaat duren. Langzaam ontstaat er een nieuwe werkelijkheid. Maar hoe deze werkelijkheid er uit gaat zien, weten we nog niet. Daar waar mogelijk staat de gemeente ondernemers terzijde. In de tussentijd onderhoud ik persoonlijk contact met de glastuinbouwondernemers in Lansingerland.

“Verhalen over weggooien van goede oogst zijn vervelend om te horen.”

“Uit de vele gesprekken die ik voer, hoor ik nog steeds dat veel ondernemers hun goede oogst weg moeten gooien. Dit is natuurlijk heel vervelend om te horen. Naast de financiële zorgen op de termijn, is er ook onzekerheid over de inkoop voor volgend jaar en het doen van grote investeringen, terwijl tegelijkertijd de noodzaak blijft om te investeren in innovatie en duurzaamheid in de glastuinbouw. Aan de andere kant merk ik ook dat ondernemers een enorme creativiteit tonen om andere vormen van omzet te genereren. En dat er ontzettend veel kennis met elkaar wordt gedeeld om met creatieve oplossingen te vinden. Alleen samen kunnen we door deze crisis heen komen.”

“Om lokale ondernemers te ondersteunen, raad ik iedereen aan om lokaal te kopen!”

Samen werken aan oplossingen
Via Greenport West-Holland staat de gemeente in nauw contact met onder andere het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland. Van den Beukel: “Samen zoeken we naar oplossingen en steunmaatregelen waar getroffen ondernemers uit de glastuinbouwsector ook daadwerkelijk iets aan hebben. Het kabinet verleent ondernemers uitstel van betaling voor diverse belastingen, waaronder de Energiebelasting. De gemeente wijst u graag, ook in het licht van deze coronacrisis, op een bestaande mogelijkheid omtrent het samenvoegen van verschillende bedrijfslocaties tot één WOZ-object. We knokken bovendien voor een ruimhartig schadefonds op nationaal niveau, want de schade loopt echt in de miljarden.”

Meer nieuws

Koningsdag 2024 in Lansingerland