Inheemse planten en insectenvriendelijke tuin

Dit nieuwsbericht is verlopen.
20 juni 2019, 10.37 uur

Vorig jaar deden we de oproep om als inwoner zelf ook bij te dragen aan een betere leefomgeving voor insecten. Bijvoorbeeld door uw tuin groener in te richten en gebruik te maken van inheemse soorten en planten die insecten aantrekken. Naast een positief effect op de biodiversiteit, helpt een groenere tuin ook om onze omgeving klimaatbestendiger te maken. Hierop reageerde inwoonster Els Langhout uit de Vogelbuurt in Berkel en Rodenrijs. Zij wilde graag haar bijdrage laten zien van haar tuin.

Wat heeft u voor tuin?

“De meeste planten in onze tuin zijn inheems; speciaal voor insecten, bijen, vlinders en vogels. Helaas loopt het aantal ondanks onze bijdrage ieder jaar achteruit. Mijn man en ik doen namelijk al jaren mee aan de tuinvogeltelling. We hebben altijd een groene tuin gehad. In de loop der jaren is ons inzicht wel veranderd. We zijn ons meer gaan verdiepen in inheemse planten waardoor we de biodiversiteit kunnen vergroten. We hoeven niet veel aan onze tuin te doen. Het is een ‘wilde’ tuin. Niet iedereen vindt dat mooi, maar we doen het voor de vogels en insecten”.

Hoe vaak telt u vogels en insecten?

“Elke week noteren mijn man en ik trouw welke vogels en insecten we hebben gezien. In de tuin hebben we een silo met zaad en kunnen zo zien welke vogels erop af komen. Vaak zijn dit dezelfde soorten, zoals de huismus, ringmus, koolmees en pimpelmees. Ik vind het erg jammer dat we dit jaar nog bijna geen vinders in onze tuin hebben gezien, terwijl er diverse planten in onze tuin staan waar vlinders van houden. Wellicht heeft de hete en droge zomer van 2018 hier invloed op gehad. Ook het aantal hommels was in het voorjaar teleurstellend. Gelukkig zien we die nu meer.”

U heeft ook een groen dak op uw schuurtje. Waarom?

“Een aantal jaren geleden moest het dak van ons schuurtje vervangen worden. We hebben besloten om een groen dak te nemen. Zo hebben we nog meer oppervlakte om de biodiversiteit een handje te helpen”.

Heeft u tips voor andere inwoners die hun tuin willen vergroenen?

”Kijk of u aan inheemse planten kunt komen. Het is belangrijk voor de natuur en de biodiversiteit. Helaas verkopen tuincentra vaak exoten, dus het is goed zoeken”.

Meer nieuws

Koningsdag 2024 in Lansingerland