Buxusrups in de tuin? Dit kunt u er tegen doen!

Dit nieuwsbericht is verlopen.
30 april 2019, 10.01 uur

Wij hebben verschillende meldingen gekregen van inwoners over buxusrupsen. Deze rupsen brengen in korte tijd veel schade aan de buxus. De buxussen zijn niet in eigendom van de gemeente, maar van particulieren. Controleer en behandel daarom uw buxussen grondig in de maanden: april/mei, juli/augustus en september/oktober.

Hoe te herkennen?

Wanneer er dode blaadjes, kale takken en spinnenwebben in de buxus te zien zijn, is de kans groot dat de buxusrups zich in de buxus heeft genesteld. De rups herkent u aan een zwarte kop en een felgroen lijfje met een zwart patroon van zwarte stippen en lichte strepen. De pop is felgroen met donkere strepen en vlekken. Een wat oudere pop is crèmekleurig/bruin. De mot of vlinder heeft een lichte kleur met een bruine rand om de vleugels. Deze vlinder legt vervolgens weer eitjes, en het proces herhaalt zich.

Hoe komt u er vanaf?

U bestrijdt de buxusrups door zoveel mogelijk grote rupsen en poppen met de hand te verwijderen en de spinsels weg te knippen. Een zwaar aangetaste struik kan het beste volledig worden uitgestoken of zo laag mogelijk afgeknipt. De afgeknipte takken en verwijderde struiken stopt u daarna in een afgesloten zak bij het restafval en niet in de GFT-container. In de GFT-container kunnen de rupsen zich namelijk nog steeds ontwikkelen en worden ze niet vernietigd. Het is belangrijk dat de zak is afgesloten, zodat de rupsen en motten niet kunnen ontsnappen en zich verder kunnen verspreiden.

U kunt zich voor de bestrijding van de buxusrups ook tot een specialist/hovenier wenden. Laat u zich in dat geval goed informeren over de voor- en nadelen van de door hen gebruikte bestrijdingsmethoden.

Meer nieuws

Fotocabine momenteel niet in gebruik

Koningsdag 2024 in Lansingerland