Opening nieuw gemaal Bergweg Zuid

Dit nieuwsbericht is verlopen.
20 februari 2019, 12.57 uur

Verbetering van de waterkwaliteit, droge voeten en een voorbereiding op de A16 Rotterdam. Voor die functies opende waarnemend dijkgraaf Toon van der Klugt, hoogheemraad Dorenda Gerts en wethouder Simon Fortuyn het nieuwe gemaal aan de Bergweg Zuid.

Duizend gevulde badkuipen

Door het gemaal ontstaat een waterhuishouding in de polders Bleiswijk en Rotterdam Schiebroek, die het hoofd kan bieden aan de steeds zwaardere hoosbuien. Het gemaal heeft een capaciteit van 120.000 liter en kan dus zo’n duizend gevulde badkuipen water per minuut gaan verpompen.

Simon Fortuyn bij één van de pompen van het gemaal Bergweg Zuid

Simon Fortuyn bij één van de pompen van het gemaal Bergweg Zuid

Waterkwaliteit

Daarnaast wil het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard de waterkwaliteit van de Bergse Plassen in Rotterdam verbeteren. Dit doet ze door te voedselrijk water om deze plassen heen te leiden. Het water vanuit Rotterdam Hillegersberg en Schiebroek stroomt onder de Ankie Verbeek Ohrlaan, via het nieuwe gemaal, door naar het Lage Bergse Bos en gemaal Lansingerland. Van daaruit komt het water uit op de Rotte. Omdat de rijksweg A16 wordt doorgetrokken, gaat het nieuwe gemaal in de toekomst ook het water op peil houden in het Molenlaankwartier, Hillegersberg.