Hoe kunnen we regenwater benutten?

Dit nieuwsbericht is verlopen.
7 februari 2019, 16.42 uur

Waterbesparing kan op vele manieren bijvoorbeeld door spoelonderbrekers, een waterbesparende douchekop of door een zuinige wasmachine. Waar veel mensen niet direct aan denken is het benutten van regenwater, of beter, hemelwater (ook hagel en sneeuw). We vergeten bijna dat zoet water uit de lucht is gekomen voordat het uit de kraan komt. Hemelwater heeft een aantal interessante voordelen. Het is van nature zacht en schoon, milieuvriendelijk en gratis tegelijk. Planten doen het beter op regenwater en er komen geen strepen op de ramen of op de auto bij het wassen. Er zit namelijk geen kalk in het water.

Regenton

Het meest goedkope en laagdrempelige systeem om hemelwater te gebruiken is het plaatsen van een regenton. Die beginnen bij enkele tientjes voor een bescheiden formaat kunststof ton en via grotere tonnen en wijnvaten is er de Regenzuil, één van de grootste regenton-varianten. Regentonnen worden over het algemeen gebruikt voor het water geven van tuinbeplanting, maar ook de planten binnen zijn er erg blij mee.

Hemelwatersysteem

Wilt u nog meer uit regenwater halen dan zijn er hemelwatersystemen waarbij zowel de toiletten, de wasmachine en de buitenkraan structureel van hemelwater kunnen worden voorzien. Het water wordt gefilterd, opgeslagen in een tank in de grond of in een zak in de kruipruimte en gaat via een pomp naar de gebruikspunten. In theorie kan hiermee op jaarbasis tot 50% van het totale waterverbruik bespaard worden. Om een dergelijk systeem te ontwerpen is er wel een waterbalans nodig: een berekening die aangeeft hoeveel regenwater uw huishouden dagelijks nodig heeft. De vraag moet in ieder geval kleiner zijn dan het aanbod.

In verband met gezondheidsrisico’s kan het water alleen voor laagwaardige doelen zoals toiletspoeling, wasmachine en besproeiing van de tuin worden gebruikt. Om de kwaliteit van het water zo hoog mogelijk te houden zijn er filtersystemen in de handel. Hiermee worden verontreinigen (deels) uit het water verwijderd.

Gebruik de rekentool om de optimale grootte van de regenwateropvangbuffer in uw situatie te berekenen.

Bron: www.duurzaamthuis.nl en www.huisjeboompjebeter.nl.