Maak kennis met tuinvogelconsulent Henk Starink

Dit nieuwsbericht is verlopen.
7 februari 2019, 16.42 uur

“Ik geniet ontzettend van vogels in mijn tuin die telkens terugkomen om voedsel te zoeken, het nestkastje uitproberen of nog laat op de avond mooi zingen. In een vogelvriendelijke tuin gebeurt het pal voor je neus!” Henk Starink is tuinvogelconsulent van de Vogelbescherming Nederland en hij woont in Bergschenhoek. Tijd voor een kennismaking!

Wat doet een tuinvogelconsulent precies?

“Als tuinconsulent geef ik bewoners uit Lansingerland, Zoetermeer en Zevenhuizen persoonlijk advies over een vogelvriendelijke tuin, balkon of schoolpleininrichting. Bij een adviesaanvraag ga ik bij mensen langs om de mogelijkheden door te spreken voor een vogelvriendelijke, groene tuin. Daarbij bekijk ik de tuin door de ogen van een vogel. Wat maakt een tuin prettig voor een vogel. En in een tuin waar vogels graag zijn is het voor mensen ook goed vertoeven! Daarna kom ik met een uitgewerkt advies op maat, met praktische tips en aanpassingen voor de tuin. Allemaal volledig afgestemd op de wensen en mogelijkheden. Ik maak zelfs een ruw tuinontwerp in de vorm van een vlekkenplan. De kosten voor het opstellen van zo’n adviesrapport zijn €25,- voor leden van de Vogelbescherming en €40,- voor niet-leden en voor scholen.”

Wanneer is een tuin prettig voor vogels?

“De Vogelbescherming heeft het over de vier V-thema’s die zorgen dat vogels graag in een tuin komen. Allereerst Voedsel. Biedt uw tuin voldoende natuurlijk voedsel via een gazon (wormen), bessenstruiken of planten waar insecten op af komen? En is er water, bijvoorbeeld in een vijvertje of waterschalen? In de winter vinden de vogels het vooral prettig als u bijvoert met nootjes of vetbolletjes. Maar knip wel de netjes eraf. Vogels kunnen erin verstrikt raken.
De volgende V is van Veilligheid. Zijn er beschutte plekken waar vogels naartoe kunnen vluchten, bijvoorbeeld bomen of struiken? En belangrijk, voldoende plekken waar katten niet bij kunnen komen. Dan de Voortplanting. Heeft uw tuin voldoende struikgewas, bomen of nestkasten om rustig en ongestoord te kunnen broeden? En tot slot Variatie. De basis van een vogelvriendelijke tuin is variatie en gelaagdheid van bomen, struiken en planten. Met een takkenril, stapelmuurtje, pergola of een composthoop is de tuin nog vogel- en natuurvriendelijker.”

Waarom vindt er elk jaar een Nationale Tuinvogeltelling plaats?

“Vorige maand vond alweer de 16e tuinvogeltelling plaats. In totaal hebben 77.000 deelnemers een half uur de vogels in hun tuin geteld. Het is een onderzoeksbron die informatie geeft over de winterstand van de vogels. Welke soorten vogels vinden we in welke hoeveelheden in de winter in onze tuinen? De merel staat gelukkig weer op de 4e plaats achter de huismus, koolmees en vink. Het ging een tijdje niet goed met de merels, maar ze lijken zich te herstellen na enkele jaren van achteruitgang door een dodelijk virus. Verder wordt de tuinvogeltelling georganiseerd als een soort bewustwording voor mensen. Vogelbescherming Nederland probeert hiermee de interesse voor vogels en de natuur te vergroten. Het kan als opstapje dienen voor meer kennis en liefde voor de natuur.”

Zijn er veel vogelvriendelijke tuinen in Lansingerland?

“Jammer genoeg zie ik nog steeds veel betegelde tuinen met weinig tot geen groen. Vogels komen hier niet graag. Wel ben ik blij dat er steeds meer aandacht is voor het belang van groene tuinen. Hopelijk zijn inwoners zich hier ook steeds meer van bewust. En een fijne bijkomstigheid is dat een groene omgeving niet alleen goed is voor het klimaat en de biodiversiteit, het is ook nog eens goed voor onze gezondheid! En mocht je denken, mijn tuin is te klein om er een vogel- en natuurvriendelijke tuin van te maken. Dat is niet waar! Ook dan zijn er nog voldoende aanpassingen mogelijk waar vogels blij van worden!”

Lees meer over wat een tuinvogelconsulent voor u kan beteken op de site van Vogelbescherming Nederland.

Meer nieuws

Koningsdag 2024 in Lansingerland

Uitnodiging voor de 4 mei herdenkingen