Is uw tuin al klaar voor de lente?

Dit nieuwsbericht is verlopen.
7 februari 2019, 10.04 uur

Kunt u ook niet wachten om weer wat gezelligs van uw tuin te maken? Een tuin die de afgelopen periode flink wat te verduren heeft gehad. Na alle kou, wind en regen kan deze wel een opknapbeurt gebruiken. Hieronder alvast wat tips en ideeën om hiermee een start te maken. Veel succes!

Begin met opruimen!

De herfst en de winter hebben met de nattigheid en vorst flink wat schade aangericht in de tuin. Zodra de nachtvorst weg is en de eerste zonnestralen de tuin in komen, is het tijd deze schade te bekijken en op te ruimen. Knip eerst alle dode knoppen en takken weg en verwijder het onkruid. Vergeet ook het leeghalen van de dakgoot en het schoonmaken van de vijver niet. De struiken en planten die al zijn begonnen met groeien, kun je snoeien zodat deze op de goede manier verder kunnen volgroeien. Voor struiken geldt dat je deze 10 à 15 centimeter van de stam moet snoeien.

Het gazon: bemesten en verticuteren

In het voorjaar is het noodzakelijk het gazon een flinke mestbeurt te geven. Begin met het verticuteren van het gras en verwijder alles wat er niet hoort. Verticuteren zorgt ervoor dat het gras weer zuurstof krijgt.

Planten bemesten zorgt voor groei en bloei

Ook planten hebben na de winterrust weer behoefte aan voeding. Speciale bemesting voor het voorjaar heeft alles in huis om de planten te voorzien. Ook bolbloemen floreren op een beetje bemesting. Denk ook eens aan een bodemverbeteraar, deze zorgt ervoor dat de bodem weer klaar is voor de nieuwe groei.

Nestkasje schoonmaken

De vogels gaan al vroeg in het seizoen op zoek naar een geschikte nestplaats. Heb je in januari de nestkastjes nog niet schoongemaakt. Het kan nu nog.

Inspecteer de kastjes grondig: hangen ze nog stevig, is het hout niet verrot, is het dakje nog waterdicht? Verwijder ook eventueel nestmateriaal van vorig jaar, want daar hebben vogels een hekel aan. Borstel de kastjes vervolgens goed schoon, eventueel met heet sodawater en laat ze daarna goed drogen in de zon.

Zet de tuin vol met gezellig lentekleuren

Een tuin vol met mooie, groene planten is natuurlijk gezellig maar vrolijke voorjaarsbloemen geven je tuin pas echt sfeer. Tulpen, narcissen en viooltjes zijn echte lentebloemen en kunnen in bakken, bloempotten of borders gepland worden.

Voor het planten van bollen is het eigenlijk iets te laat maar het kan nog wel – de bloemen komen alleen iets later uit. Op zich geen probleem en zo heeft u ook later in het seizoen nog plezier van deze prachtige voorjaarsbloemen.

Meer nieuws

Koningsdag 2024 in Lansingerland

Uitnodiging voor de 4 mei herdenkingen