Tweede Kamerverkiezing

Met de val van het kabinet vindt de vervroegde Tweede Kamerverkiezing op woensdag 22 november 2023 plaats. In aanloop naar deze verkiezing vindt u op deze pagina alle informatie die u nodig heeft om straks uw stem te kunnen uitbrengen.

De Tweede Kamerverkiezing op 22 november 2023

Normaal gesproken vindt de Tweede Kamerverkiezing om de 4 jaar plaats, of vaker als een kabinet valt en er ontbindingsverkiezingen worden gehouden. Minister-president Rutte heeft op 7 juli 2023 verklaard dat hij bij Zijne Majesteit de Koning het ontslag van het kabinet zal aanbieden. En dat er verkiezingen zullen volgen. De datum waarop de vervroegde verkiezing wordt gehouden is woensdag 22 november 2023. De laatste Tweede Kamerverkiezing vond plaats op 17 maart 2021.

Naar de stembus

Tijdens de Tweede Kamerverkiezing kiest u wie u vertegenwoordigt in de Tweede Kamer. De belangrijkste taken van de Tweede Kamer zijn: het controleren van de regering en het maken van nieuwe wetten. Na de Tweede Kamerverkiezing onderhandelen politieke partijen om een coalitie te vormen die de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer heeft. Meer informatie over deze verkiezingen vindt u op de website van de Kiesraad.

Aanmelden als stembureaulid

Vanaf begin oktober kunt u zich op deze pagina aanmelden als stembureaulid voor de Tweede Kamerverkiezing.