Onderzoek naar lood in de bodem

Dit nieuwsbericht is verlopen.
1 maart 2019, 11.34 uur

Binnenkort onderzoekt de DCMR (in opdracht van de provincie Zuid-Holland in overleg met de gemeente) in de regio Rijnmond en ook in Lansingerland kinderspeelplaatsen. Er bestaat een kans dat er eventueel lood in de bodem van kinderspeelplaatsen zit.

Onderzoek

Het onderzoek door de DCMR bestaat uit een terreininspectie. Eventueel neemt DCMR aansluitend bodemmonsters, die in het laboratorium worden onderzocht. Adviesbureau ATKB voert de inspecties uit. De planning is dat het onderzoek binnenkort in Lansingerland plaatsvindt.

Achtergrond

Door huishoudelijk en industrieel gebruik in het verleden komt lood op verschillende plekken voor in de bodem. Als kinderen op die grond spelen kunnen zij lood binnenkrijgen. Inname van lood kan een nadelig effect hebben op de gezondheid. Kinderen van nul tot zes jaar lopen hierbij het meeste risico.

Vervolg

Als het onderzoek voor alle onderzochte speellocaties in het Rijnmondgebied is afgerond, bepaalt de provincie de vervolgaanpak voor de speelplaatsen waar risico’s niet kunnen worden uitgesloten. Hierbij sluit de provincie zoveel mogelijk aan bij het reguliere onderhoud en beheer van de speelplaats.

Vragen

Heeft u vragen over het onderzoek? Op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur kunt u bellen met de DCMR via telefoonnummer (010) 246 81 40. Of stuur een e-mail naar info@dcmr.nl. Heeft u vragen over de relatie tussen lood en gezondheid dan kunt u bellen met de GGD Rotterdam-Rijnmond, Team Gezondheid en Milieu, via telefoonnummer (010) 433 98 94. Meer informatie kunt u ook lezen in de folder van de provincie Zuid-Holland.