Houtstoken? Let op het stookalert

Dit nieuwsbericht is verlopen.
24 januari 2024, 13.32 uur

Bij het verbranden van hout komen schadelijke stoffen vrij. Onze gemeente vindt het belangrijk dat iedere inwoner schone lucht kan inademen. Wanneer de weersomstandigheden of de luchtkwaliteit ongunstig zijn om te stoken, en er grote kans op overlast is, geeft het RIVM een stookalert af. Tijdens een stookalert in onze gemeente en provincie doen we een dringende oproep aan alle inwoners om geen hout te stoken. Zo kunnen we de overlast zo veel mogelijk beperken.

Stookalert

Als de weersomstandigheden in uw provincie ongunstig zijn of als er veel fijnstof in de lucht is, geeft het RIVM een stookalert af. Met het stookalert worden inwoners dringend gevraagd om op deze dag geen hout te stoken. Het fijnstof uit houtrook maakt de luchtkwaliteit nog slechter. Ook gezonde mensen kunnen tijdens zo’n periode klachten krijgen, zoals benauwdheid, hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid. En kinderen, ouderen en mensen met hart- of longaandoeningen hebben zelfs meer en eerder klachten.

Een stookalert wordt rond het middaguur afgegeven en geldt voor diezelfde dag en avond/nacht. Als het nodig is, kan het RIVM het langer laten duren. Het stookalert komt meestal een paar keer per jaar voor. Het gebeurt vooral in de najaar, winter en het begin van het voorjaar.

Aanmelden voor stookalert

We nodigen iedereen uit, en vooral de houtstokers, om zich aan te melden voor een stookalert. U ontvangt dan een e-mail zodra er een stookalert geldt. Op deze website vindt u ook veel gestelde vragen en antwoorden. Kijk sowieso voordat u gaat stoken altijd eerst op de website van Stookwijzer om te zien hoe de situatie in uw buurt is. Als er een stookalert is voor de provincie waarin u woont, dan geeft de Stookwijzer dat altijd aan en staat deze ook op ‘rood’.

Meer informatie?

Een vraag over houtstook in uw eigen buurt stelt u aan uw gemeente of de GGD in uw regio. Uitgebreide informatie over de Stookwijzer en het stookalert vindt u op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).