Bent u de nieuwe meter van luchtkwaliteit?

Dit nieuwsbericht is verlopen.
1 november 2018, 13.37 uur

Wilt u met eigen ogen zien hoe de luchtkwaliteit bij u in de buurt is? En of die in de loop van het jaar verandert? Meld u bij uw gemeente aan als meter van luchtkwaliteit! Maximaal tien personen kunnen hieraan meedoen. Meedoen is gratis en eenvoudig.

Hoe werkt het?

De deelnemers krijgen tijdens een bewonersavond in december verdere uitleg en instructies. De metingen starten in januari 2019. Deelnemers mogen zelf kiezen waar ze de buitenluchtkwaliteit willen meten en krijgen van de DCMR iedere vier weken een buisje toegestuurd wat ze op dezelfde locatie moeten ophangen. Na iedere vier weken wordt het buisje naar de DCMR teruggestuurd, die het laten analyseren en de resultaten per email aan de meters doorsturen. De proef duurt één jaar. DCMR verzamelt data over de kwaliteit van onze lucht en deelnemers krijgen een beeld van de lucht rondom hun huis.

Geïnteresseerd?

U kunt zich opgeven door een e-mail te sturen naar de gemeente Lansingerland via duurzaam@lansingerland.nl. Dit kan tot maandag 19 november. Gebruik als onderwerp van de e-mail ‘Meten luchtkwaliteit gemeente Lansingerland.’, en vermeld uw naam, adres en telefoonnummer.

Geïnteresseerden krijgen vervolgens een uitnodiging voor een informatieavond waarop nadere uitleg wordt gegeven. U kunt dan alsnog besluiten of u wel of niet mee wilt doen. Bij voldoende aanmeldingen kan worden gekeken naar een evenwichtige verspreiding over de verschillende wijken van Lansingerland.

Luchtkwaliteit in de regio

DCMR Milieudienst Rijnmond meet sinds 1969 de luchtkwaliteit in de regio. Op de website luchtmeetnet kunt u real-time zien waar de meetstations staan en of de luchtkwaliteit in orde is. In 2019 wordt er exact 50 jaar gemeten. Daarom nodigt DCMR tien bewoners per gemeente uit met hen mee te meten naar NO2-concentraties in de buitenlucht.

Wat is NO2?

NO2 is de scheikundige term voor stikstofdioxide, een gas dat in Nederland voor een groot gedeelte door autoverkeer wordt geproduceerd. Het is daarom een belangrijke indicator voor luchtverontreiniging.